Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tuffare arbetsmarknad för frilansar

Publicerad: 5 November 2015, 05:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

Arbetsmarknaden har blivit tuffare för frilansande journalister. Det visar en rapport från Journalistförbundet.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Enligt rapporten är 14,5 procent av Journalistförbundets medlemmar frilansar. Det är en ökning från 12 procent 2005, 11 procent 1995 och 7 procent 1985. Aldrig tidigare har andelen varit så hög.

Antalet frilansar som är medlemmar i Journalistförbundet uppgår idag till cirka 1 800 personer.

Allt fler frilansande journalister vittnar om att det blivit svårare att leva på sin inkomst.

Hälften av frilansarna som svarat på Journalistförbundets enkät – som rapporten bygger på – uppger att de får ut 15 000 kronor eller mindre i månaden efter skatt, bara hälften sätter av regelbundet till pensionen och en fjärdedel uppger att de inte ens kan ta två veckors semester.

Dessutom har det genomsnittliga arvodet per arbetad timme minskat. Hälften av frilansarna vittnar om att arvodena är lägre idag än för tre år sedan, och lika många om att det blivit svårare att förhandla om arvodet med uppdragsgivarna.

Flera frilansare uppger i de öppna svaren i enkäten att de upplever att all förhandling är omöjlig, att valet står mellan att acceptera det arvode som erbjuds, eller att bli av med jobbet.

– Frilansjournalister och inköpare av frilansmaterial agerar på en ojämlik marknad. Alltför ofta lägger uppdragsgivare fram ett underpris och förväntar sig att frilansen tar betet. Det är ett oansvarigt och opportunistiskt beteende av den starkare parten i en förhandling. Och det sänker värdet inte bra på frilansens jobb, utan även på journalistiken, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Istället är det vanligt att komplettera frilansjournalistiken med andra jobb. I enkäten uppger fyra av tio att de jobbar mer med andra saker idag, vid sidan av frilansjournalistik, jämfört med för tre år sedan. För 48 procent är det ingen skillnad, medan 9 procent jobbar mindre med annat.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.