onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU vill se krisåtgärder för att rädda medierna

Publicerad: 20 mars 2020, 13:08

Victoria Svanberg, ordförande i TU och delägare av NWT-koncernen.

Foto: Mikael Lindblom

Coronapandemin tynger en redan pressad mediebransch. Därför föreslår nu Tidningsutgivarna en rad krisåtgärder.

Ämnen i artikeln:

TUCoronaviruset

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Det är i en debattartikel på DN Kultur som TU – Medier i Sverige föreslår flera åtgärder som skulle stärka svenska medier i coronakrisen. Bland annat anser organisationen att mediestödet bör tredubblas. 

”Sammantaget anser TU att det är nödvändigt att omedelbart agera för att säkerställa en fortsatt nyhetsförmedling och opinionsbildning till allmänheten. TU är redo att omedelbart inleda samtal med regeringen och riksdagen för att konkretisera vilka krisåtgärder från det offentliga som fordras”, skriver man.

– Nu måste politikerna göra verklighet av alla vackra ord om värdet av oberoende journalistik. TU presenterar i dag flera konkreta förslag till hur staten kan stötta dagstidningarna: tidsbegränsat lönestöd eller avskaffande av moms, skattebefrielse från moms, omreglering av mediestödet och uppskjutande eller avskaffande av den beslutade returpappersförordningen, säger Victoria Svanberg, ordförande i TU och styrelseledamot och delägare NWT-gruppen, till Dagens Media och fortsätter:

– Svenska journalistförbundet har föreslagit en ökning av det statliga mediestödet. Det är också TU positivt till, men en omreglering måste då omfatta också dagstidningar som i dag inte får mediestöd. 

Förslaget innebär fem konkreta åtgärder:

1. Tidsbegränsat lönestöd/tidsbegränsat avskaffande av arbetsgivaravgift
”TU föreslår att staten bidrar med ett lönestöd för definierade yrkesgrupper som måste fullgöra sitt arbete med informationssyfte.”

2. Skattebefrielse från moms
”TU föreslår en skattebefrielse från moms för nyhetsmedia såsom dagstidningar för både tryckta och digitala produkter.”

3. Omreglering av mediestödet
”TU föreslår ett förstärkt press- och mediestöd.”

4. Returpappersförordningen
”TU hemställer om att regeringen omedelbart beslutar att genomförandet av den tidigare beslutade returpappersförordningen skjuts upp eller helst avskaffas helt.”

5. Dagspress är samhällsviktig verksamhet
”TU hemställer därtill snarast ett besked från staten om att dagspressens nyhetsförmedling definieras som en samhällsviktig verksamhet.”

LÄS ÄVEN: SJF vill utöka driftstödet 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev