Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU: ”Tryckfriheten kan inte tas för given”

Publicerad: 30 december 2015, 08:40
Uppdaterad: 30 december 2015, 09:33

Många riksdagsledamöter vill inskränka yttrandefriheten, enligt en undersökning från TU.

Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Nästa år är det 250 år sedan tryckfrihet infördes i Sverige. Hur väl förvaltar vi detta arv, frågar sig Tidningsutgivarnas Jeanette Gustafsdotter och Per Hultengård på SvD Debatt.

TU genomför varje år en undersökning bland riksdagsledamöterna där de får ta ställning till tio påståenden som alla innebär en begränsning av tryck- och yttrandefriheten.

Några av resultaten av undersökningen:

* 71 procent av riksdagsledamöterna anser att poliser inte ska få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar.

* 51 procent av de tillfrågade anser att kända människor inte ska behöva bli fotograferade i privata sammanhang utan att de gett sitt tillstånd och att det bör införas en lag om skydd för privatlivet mot medierna.

* 49 procent av de tillfrågade tycker att skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål är ”löjligt låga” och därför bör höjas kraftigt.

* 22 procent av de tillfrågade tycker att det vore bra om det var förbjudet att publicera bilder eller teckningar som kränker religiösa grupper.

Jeanette Gustafsdotter och Per Hultengård skriver vidare på SvD Debatt:

”På den negativa sidan får konstateras att det alltjämt är förvånansvärt höga procenttal av riksdagsledamöterna som spontant svarar positivt på påståenden som i praktiken inskränker tryck- och yttrandefriheten.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev