Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU:s vd slutar efter ett halvår – Thomas Mattsson kliver in

Publicerad: 10 november 2020, 15:22

Ewa Thorslund lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Foto: Jonas Hellsen

Ewa Thorslund, som varit vd för TU sedan den 1 juni 2020, lämnar sitt uppdrag. Thomas Mattsson kliver in som interimistisk vd.


Ämnen i artikeln:

TUExpressen

Knappt sex månader efter tillträdet som vd för TU – Medier i Sverige lämnar Ewa Thorslund. Det framgår av ett pressmeddelande. Beslutet är hennes eget.

– Det är bara att beklaga att hon lämnar oss så snart efter tillträdet, men vi kan tyvärr konstatera att det funnits olika förväntningar på uppdraget, säger styrelseordförande Victoria Svanberg.

LÄS OCKSÅ: TU:s vd tillträder mitt i krisen: ”Pengarna måste in fort nu”

När Dagens Media ringer Ewa Thorslund vill hon inte utveckla varför hon väljer att lämna.

– Jag kan inte uttala mig om några detaljer kring det för jag har tystnadsplikt utifrån det avtal vi har, säger hon och fortsätter:

– Men jag är stolt över det arbete jag och mina väldigt kompetenta kolleger har åstadkommit under denna väldigt intensiva tid.

Kan du säga någon om huruvida det ligger en konflikt bakom?

– Nej, det kan jag inte göra.

I samband med att Ewa Thorslund nu lämnar kliver Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör på Expressen och mångårig styrelseledamot i TU, in i rollen som tillförordnad vd för TU.

Thomas Mattsson är i dag Senior Advisor på Bonnier News och det kommer han att fortsätta vara även framåt, men då dela tiden med uppdraget på TU.

– TU samlar sedan över 100 år den svenska dagspressen i frågor som i dag handlar om allt från tryckfrihet till internationella techjättars påverkan på publicistiken. Jag tror på att att TU, ofta i samarbete organisationer som Utgivarna och Sveriges Tidskrifter och Gratistidningarnas förening, har en fortsatt viktig roll, säger han i en kommentar.

TU är inte den enda branschorganisationen där det händer saker i ledningen. Nyligen stod det klart att Utgivarnas ordförande Anna Körnung lämnar sitt uppdrag. Också hon efter mindre än ett år på sin post. Även branschorganisationen Sveriges Mediebyråer står sedan maj utan vd sedan nytillträdde Krister Karjalainen valde att sluta.

Dagens Media har sökt Victoria Svanberg för att be henne specificera på vilket sätt det funnits olika förväntningar på uppdraget. Hon har dock avböjt vidare kommentarer om det med hänvisning till att Ewa Thorslund nu har sagt upp sig.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev