Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU:s krav: UD måste stötta Realtid

Publicerad: 24 mars 2021, 11:34

TU kräver att UD stöttar Realtid under rättegången i London som inleds i dag onsdag.

Foto: Ylwa Yngvesson

I dag onsdag inleds rättegången i London mot Realtid, dess chefredaktör och två reportrar. TU kräver att UD stöttar affärssajten.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaTUUDThomas Mattsson

Förhandlingarna inleds vid lunchtid i High Court i London. Målet omfattar Realtid, chefredaktören Camilla Jonsson, reportrarna Annelie Östlund och Per Agerman samt den svenska affärsmannen Svante Kumlin och hans företagsgrupp Eco Energy World (EEW). 

– Vårt utrikesdepartement bör visa sitt stöd för grundlagsskyddade svenska medier genom att närvara under förhandlingen i dag, precis som svenska diplomater krävt att få stötta Dawit Isaak i Eritrea och Gui Minhai i Kina, säger Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Ett svenskt grundlagsskyddat media som publicerar sig på svenska för en svensk publik och skriver om svenska förhållanden ställs i dag inför rätta i en engelsk domstol. Det är helt orimligt. Sveriges regering borde markera mot Storbritannien och visa journalisterna på Realtid sitt stöd.

LÄS MER: Det händer om Realtid stäms i England – juridikprofessorn reder ut 

Bakgrunden till målet är att Realtid publicerade en granskning av Svante Kumlin och EEW. Affärsmannen, som bor i Monaco, replikerade då med en stämning i England. 

– Det här oskicket kallas för SLAPP, eller förtalsturism, och syftar till att skrämma oberoende journalister eller mediebolag från att rapportera. Tidningsutgivarna kräver att Sveriges regering protesterar mot att den brittiska lagstiftningen tar sig rätten att hålla processer mot tidningar som har grundlagsskydd i Sverige”, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Tanken på att tingsrätten i Linköping eller Lund skulle hålla ett förtalsmål mot en engelsk dagstidning är löjeväckande – och lika otillständigt är det förstås att en domstol i London ska pröva anklagelser mot en sajt i Stockholm.” 

LÄS OCKSÅ: Nu avgörs det om det blir förtalsrättegång – pressorganisationer stöttar Realtid 

LÄS MER: Utgivarna stöttar Realtid i brittiskt förtalsmål

 

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev