Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU kritisk mot MPRT:s mediestödsförslag: ”Viktiga intressen står emot varandra”

Publicerad: 12 mars 2021, 13:03

TU, med tf vd Thomas Mattsson i spetsen, försvarar principen om att staten inte ska kvalitetspröva journalistik.

Foto: Ylwa Yngvesson

Det TU framför allt vänder sig mot i förslaget är att mediestödet ska kopplas till det medieetiska systemet samt idén om att myndigheten ska recensera ”ansvarstagande nyhetsförmedling”.


Ämnen i artikeln:

TUThomas Mattsson

MPRT:s förslag om mediestöd väcker flera frågor – och innehåller delar som behöver ses över. Det anser TU:s styrelse, framgår av ett yttrande.

Det TU framför allt vänder sig emot är att mediestödet ska kopplas till det oberoende självreglerande medieetiska systemet samt idén om att myndigheten ska recensera ”ansvarstagande nyhetsförmedling”.

– Naturligtvis är det stötande om skattemedel används för att sprida vilseledande, falsk information om exempelvis vaccin eller klimatforskning. Samtidigt försvarar TU den viktiga principen om att staten inte ska kvalitetspröva journalistik, särskilt som mediestödsnändens beslut inte kan överklagas. TU avstyrker därför förslaget om bedömning av ’ansvarstagande nyhetsförmedling’, säger den tillförordnade vd:n Thomas Mattsson.

Vad gäller kopplingen till mediestödet tror Thomas Mattsson att den kan få allvarliga konsekvenser:

– Det finns en uppenbar risk för att medieetiska bedömningar politiseras om friande eller fällande kan påverka möjligheten för mediebolag att få mediestöd.

En annan sak som TU reagerat på är förslaget att stödet till lokal journalistik ska kunna fördelas till ”två eller flera” allmänna nyhetsmedier inom ett och samma område. 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev