Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU instiftar nytt pris – ska värna offentlighetsprincipen

Publicerad: 27 oktober 2021, 06:00

Foto: Egmont Publishing

Genom det nya priset ”Offentlighetspriset” vill branschorganisationen TU markera vikten av att offentlighetsprincipen upprätthålls.


Ämnen i artikeln:

TUJohan Taubert

Offentlighetsprincipen är en av grundbultarna i vårt demokratiska samhälle eftersom den gör det möjligt för vem som helst att begära ut handlingar som betraktas som ”allmänna” och inte är belagda med sekretess samt gör det möjligt för alla att närvara vid rättegångar. 

Trots det vittnar svenska redaktioner om att staten och kommunernas förhållningssätt till offentlighetsprincipen ibland brister, vilket inte sällan har uppmärksammats och kritiserats av braschorganisationen TU. För att värna upprätthållandet och vikten av denna grundlagsskyddade rättighet instiftar TU därför nu ett nytt pris, Offentlighetspriset.

I stället för att återkommande kritisera kommuner, myndigheter eller annan del av den offentliga förvaltningens brister ska det årliga priset uppmärksamma de goda exemplen.

– Alla medlemmar i TU har möjlighet att nominera den de anser aktivt har bidragit till att främja öppenhet och insyn för medborgare och medier och därmed ha gjort sig förtjänt av TU:s Offentlighetspris. Nomineringarna ska innehålla konkreta exempel på sådana insatser, ” säger TU:s vd Johan Taubert i ett pressmeddelande.

Det är TU som utser vinnaren och pristagaren blir offentlig i december.

– Där makt finns ska också insyn finnas, därför behövs offentlighetsprincipen. Den har tjänat det svenska samhället väl genom åren och en av TU:s viktigaste uppgifter är att värna och stärka offentlighetsprincipen, säger TU:s ordförande Victoria Svanberg i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUJohan Taubert

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev