tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TT:s blunder gick rakt ut på tidningssajter

Publicerad: 16 december 2022, 15:27

Flera av TT:s kunder publicerade på fredagseftermiddagen en text som enbart var menad som information till redaktionerna från TT:s nyhetsdesk.

Ämnen i artikeln:

NyheterTTTT NyhetsbyrånAftonbladetMartin Schori

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


En miss på fredagseftermiddagen gjorde att ett meddelande från TT:s nyhetsdesk, om att de skickat ut en text av misstag, publicerades på flera TT-kunders sajter.

När Dagens Media får tag i Vicktor Olsson, redaktionschef på TT, har han just blivit uppmärksammad på misstaget och han har därför inte hela bilden klar för sig.

Hur många redaktioner gick det här meddelandet ut till?

– Skickar vi ut det på nyhetstjänsten får alla som är kunder på nyhetstjänsten det materialet och det behöver vi städa upp på en gång förstås.

Vet ni hur många av de redaktioner som fick det här meddelandet som har hunnit publicera det?

– Nej, eftersom jag just fick veta detta så har jag inte den siffran. Men om vi har skickat en felaktig text på det här sättet med felaktig metadata så kan den ha gått på många sajter och då måste vi ta bort den på en gång.

Vad tänker du om att det blev så?

– Det är dåligt. Vi ska ta bort den på en gång och meddela kunderna.

Finns det någon anledning för er att se över era rutiner?

– Detta är rutiner som vi har haft i decennier och de är tydliga och fungerar varje dag, så detta utgår jag från är ett mänskligt misstag.

 

Aftonbladet avpublicerade

Martin Schori är biträdande redaktionschef på Aftonbladet, där TT:s blunder låg uppe runt en timme innan tidningen blev uppmärksammad på detta av Dagens Media.

– Vi har TT:s nyhetstjänst, men vi publicerar inte TT per automatik på ettan som vi gjorde tidigare däremot finns artiklarna på vår domän. Det innebär dock att det enda sättet att se den här texten är via Google, säger han och fortsätter:

– Men vi avpublicerade den nu när du hörde av dig.

Vad tänker du om att den ändå hann publiceras och ligga uppe i en timme?

– Det ser förstås väldigt konstigt ut och det borde rimligen gått att hantera detta på ett bättre sätt.

Hur då?

– Kanske genom att TT meddelat oss att den första texten gått ut av misstag. Sedan är ju vi ansvariga det vi publicerar, så det är inte säkert att vi hade avpublicerat den. Vi avpublicerar bara när vi gjort något fel. Men det hade ju varit bättre om de kontaktat oss. Hur deras rutiner ser ut och vad de bör fila på är någonting vi får ta med TT, säger Martin Schori och fortsätter:

– Men som sagt; det handlar kanske om en handfull människor – om ens det – som har sett det här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev