Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

TT-reportern om kaoset i Japan

Publicerad: 16 Mars 2011, 14:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Sofia Tanaka blixtinkallades från semestern i Thailand för att bevaka kärnkraftskatastrofen. Nu evakueras hon från Japan på grund av den förhöjda risken.


Det var när Sofia Tanaka låg på stranden i Thailand som mobilen ringde. TT, Tidningarnas telegrambyrå, ville omedelbart skicka henne till katastrofens Japan.

För dagensmedia.se berättar hon om mötet med katastrofområdet:

– Det var jättesvårt att få tag i bil och bensin, jag har en massa kontakter i japan, och erbjöd folk pengar för att köra mig. Men alla för rädda för att komma närmare Fukushima, säger hon och fortsätter:

– Det var en märklig känsla, det brukar vara ett helt annat liv i Tokyo. Till exempel var reklamtavlorna i Shibuya-korsningen alla släckta för att spara el. Det var köer i tre kvarter till bensinstationerna.

Hela tiden kom återkommande efterskalv.

– Det gick inte att känna sig trygg. Varje gång tänker man ”nu kommer det stora Tokyo-skalvet”. Jag vaknade på nätterna av att hela byggnaden skakade och knakade.

Hon berättar också om skräcken för radioaktivt utsläpp från de havererade kärnkraftverken:

– De säger att det brinner i en reaktor… Vad innebär det? Det var mycket konstigt information som var motsägelsefull.

I går fattade hennes arbetsgivare TT – efter att situationen i Japan förvärrats ytterligare – beslut om att evakuera henne. När dagensmedia.se når henne har hon nyligen landat i Malaysia, för att inom kort fortsätta tillbaka till Thailand.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.