Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TT levererar nyheter till Sverigedemokraterna

Publicerad: 24 april 2014, 10:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:39

TT Nyhetsbyrån har ingått ett avtal med SD-anknutna Samtid & Framtid, kan Dagens Media berätta. I dag informeras personalen om det kontroversiella samarbetet.


Sverigedemokraterna har under en längre tid försökt rekrytera en redaktion för att producera en ny tidning. Tidningen ska ges ut av det av Sverigedemokraterna helägda bolaget Samtid & Framtid.

Partiet har dock misslyckats med att hitta journalister, och premiären för tidningen har skjutits upp. Senaste budet var att tidningen skulle lanseras som webbtidning i mars i år.

Nu går Samtid & Framtid in i ett samarbete med TT, kan Dagens Media berätta.

Internt på TT har kritiska röster redan höjts mot att bolaget väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, och i dag kommer ett informationsmöte för personalen att hållas.

Kenneth Ahlborn är fackklubbsordförande på TT Nyhetsbyrån och han bekräftar uppgifterna.

– Det här är en intern diskussion som började för mig först igår. Det är för tidigt för mig att uttrycka några klubbåsikter i nuläget men vi ska diskutera frågan, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det finns många sidor av det här.

Exakt vad TT Nyhetsbyrån ska leverera till Samtid & Framtid kan Kennet Ahlborn inte uttala sig om i nuläget.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen handlar avtalet om att TT Nyhetsbyrån ska leverera framför allt inrikesnyheter till Samtid & Framtid.

– Redaktionen har efterfrågat ett avtal med TT Nyhetsbyrån för att vi ska kunna ha dagliga uppdateringar. Det ligger inom ramen för budgeten och därför har vi slutit ett avtal med dem, säger han till Dagens Media.

Har Samtid & Framtid en fulltalig redaktion än?

– Det finns en fungerande redaktion. Att vi har avvaktat lite beror på att vi ville ha avtalet med TT Nyhetsbyrån på plats innan vi drar igång med full kraft. Inom en väldigt snar framtid kommer det första numret av tidningen ut.

Dagens Media söker TT Nyhetsbyråns redaktionschef Mats Johansson.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.