Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Trolleritrick!"

Publicerad: 11 Januari 2011, 13:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kommenterar den senaste Orvesto Dag-undersökningen. "Det som Expressen säger är inte sant", säger han till dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet.seAftonbladet

Expressen gick för första gången på tio år om Aftonbladet i antal läsare i december, enligt Orvesto Dag.

– Det är jätteroligt. Under flera år har vi sett en trend av minskat gap i både upplaga och räckvidd, och nu får vi det bekräftat, säger chefredaktören Thomas Mattsson.

Men Aftonbladets chefredaktör Jan Helin vänder sig starkt mot den bilden.

– Det är inte sant. Det som har hänt är att Expressen plus Göteborgs-Tidningen plus Kvällsposten under december haft fler läsare än oss och det gäller enbart print, säger han. 

De två kvällstidningarna har länge bråkat om hur tidningarna ska redovisas. Enligt Bonnier-tidningen ska Expressen, GT och KvP räknas som en tidning. Enligt Aftonbladet bör de särredovisas.

– Man ska hålla rätt på äpplen och päron. Expressen, GT och KvP mäts som tre tidningar, men redovisas som en. Om det var samma tidning, varför står Expressen bredvid GT i Göteborg? frågar Jan Helin retoriskt.

GT:s och KvP:s starka ställning i sina regioner är samtidigt anledningen till att upplagegapet mellan kvällstidningarna minskar, säger han.

– GT och KvP ligger still medan Expressen och Aftonbladet minskar. Eftersom Bonnier redovisar tidningarna som en så minskar gapet, säger Jan Helin.

Han påminer om att Aftonbladet, trots dagens mätning, är en bra bit större än konkurrenten sett till antal läsare i alla kanaler.

– Vi har ungefär 1 miljon fler läsare än Expressen, GT och KvP tillsammans. Jag tycker att Expressen gör en pigg och bra nyhetstidning, men de här räkneexemplena är trolleritrick.

Enligt Orvesto Dag var skillnaden mellan Aftonbladet och Expressen runt 25 000 läsare i december till Expressens fördel.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.