Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Trodde vi skulle vara ensamma om Maddes förlovning”

Publicerad: 25 Oktober 2012, 05:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

UPPDATERAD. I dag avslöjar både Aftonbladet och Expressen prinsessan Madeleines förlovning.


Svenskarna vaknar i dag upp till löpsedlar från Aftonbladet och Expressen där de båda tidningarna hävdar att de avslöjar att prinsessan Madeleine har förlovat sig.

Expressen trodde att de var ensamma om scoopet.

– Jag ska ärligt tillstå att jag trodde att Expressen var ensam om den här kunganyheten också, säger chefredaktören Thomas Mattsson till dagensmedia.se.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin utmålar sig som dagens segrare – då Aftonbladet var ensamma om förlovningsbilden på Madeleine och Chris.

– Man kan väl konstatera att det bara är den ena av oss som har bilden. I övrigt så är det klassiskt bra nyhetsarbete som ligger bakom avslöjandet. Jag hoppas faktiskt att vi kan avslöja hur det gick till under dagen, men just nu kan jag inte göra det på grund av källskydd, säger Jan Helin till dagensmedia.se.

Under vinjetten ”Aftonbladet avslöjar” berättar tidningen att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har förlovat sig i hemlighet, enligt ”källor nära kungafamiljen”.

Blev du förvånad över att Expressen också avslöjar nyheten?

– Det är lite komiskt. Det är ju en nyhet som vi båda är heta på att avslöja men jag skulle nog säga att det är 2-1 till oss på grund av bilden. Men jag får ändå lyfta på hatten för Expressen som nästan hängde med.

Även Expressen hänvisar till anonyma källor i sin text som inleds med raderna ”Expressen kan i dag avslöja att prinsessan Madeleine har förlovat sig. I största hemlighet har hon och sambon Chris O'Neill växlat ringar i New York”.

Thomas Mattsson säger att Expressen vann i termer av vem som var först ut med nyheten. Men han är ödmjuk inför konkurrentens publicering.

– Expressen var först ut med uppgiften i morse men Aftonbladet har en bra bild på Madde och Chris. Sammantaget är den här dagen ännu ett exempel på varför kvällstidningskategorin är den största i print, på webben och i mobilen, säger Thomas Mattsson.

Enligt Jan Helin har Aftonbladet suttit på nyheten sedan sent i går natt.

– Vi hade det sent i går kväll och som vanligt tar det ett tag innan man får saker bekräftade och så. Men vi gick ut med det så fort vi kunde så vi har inte hållt på det så länge.

Hur stort är det?

– Det är ett klassiskt kul kvällstidningsavslöjande. I kungabranschen är det väl någonstans på topp 5.

Hovet bekräftade under tordsagsförmiddagen förlovningen på sin sajt.

– Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva, säger prinsessan Madeleine om frieriet från Chris, i en intervju på kungahusets sajt.

Vigseln kommer att ske i Sverige under sommaren 2013.

Thomas Mattsson tar tillfället i akt att påminna om att det finns andra nyheter, som är minst lika viktiga.

– Om man tillåter sig att ha ett lite större mediebranschperspektiv på dagens största nyhet så är det ju att det är inte bara Madde som vi berättar om. I dagens Expressen är det också två ambitiösa sidor om Socialdemokraternas velande om vinstförbud, två sidor om H&M och minimilönera och så vidare. Det är förstås den bredden som gör att båda kvällstidningarna år efter år har både stor räckvidd och stabil lönsamhet, säger han.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.