Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Trion bakom Viralgranskaren startar byrå

Publicerad: 3 mars 2020, 07:32

Linnéa Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson startar byrå.

Foto: Gustav Gräll

Grundarna bakom Viralgranskaren återförenas för att starta Källkritikbyrån.


2014 vann Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för Viralgranskaren i Metro som grundades samma år. 

Nu återförenas trion för att tillsammans starta Källkritikbyrån. Byrån kommer arbeta folkbildande kring ämnet källkritik och vara en plattform för källkritikdiskussion. 

– När vi startade Viralgranskaren 2014 så satte vi ljuset på ett problem som många känt på sig fanns, men få formulerat och vi kunde allt eftersom tiden gick se hur samtalet om källkritik på nätet fick ett oerhört uppsving, säger Jack Werner i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Nu finns det knappt något hörn av samhället som är omedvetet om vikten av källkritik. Men hur kommer de här frågorna att utvecklas? Vi måste komma bort från att betrakta varandra som dumma i huvudet och se vår egen del i det hela. 

Byrån kommer även förmedla viralgranskningar.

⎼ Genom att metodiskt gå igenom sanningshalten i virala påståenden under ett halvt decennium med Viralgranskaren så fick vi en väldigt god inblick i hur den svenska fejkarenan fungerar och det är bland annat det systematiska arbetet som vi vill fortsätta, säger Åsa Larsson, i ett pressmeddelande. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev