Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Trakasserier skakar Sydsvenskan

Publicerad: 12 November 2010, 14:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:32

På SDS-koncernens stora personalfest kränktes flera medarbetare genom ”nedsättande kommentarer med sexuella anspelningar”. Ledningen har idag satt ned foten.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskan

Enligt uppgift till dagensmedia.se ska problem med sexuella trakasserier inom sälj-och marknadsorganisationen ha nått Sydsvenskans ledning.

Martin Petri, tillförordnad informationschef på Sydsvenskan, bekräftar delvis uppgifterna.

Fredagen den 5 november hade hela SDS-koncernen, där Sydsvenskan, City Malmö/Lund, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda ingår, personalfest i närheten av Köpenhamn.

Efter festen har medarbetare kontaktat ledningen för att berätta om kränkande behandling från vissa kolleger.

– Efter den festen fick vi information från ett par medarbetare att det förekommit nedsättande kommentarer i samband med festen, säger Martin Petri och forstätter:

– Vår vd och hr-direktör har idag gått ut med en artikel på vårt intranät för att markera att sådant beteende är helt oacceptabelt.

Var dessa kommentarer av sexuell karaktär?

– Det ledningen har gått ut med är att det förekom nedsättande kommentarer, och någon av dessa har innehållit sexuella anspelningar.

Ledningen känner dock inte till att det ska finnas något mer utbrett problem med sexuella trakasserier inom koncernen, uppger Martin Petri.

– Vi har inte fått några sådana signaler. Vi hoppas att det är ett undantag men tycker att det är illa nog. Därför vill ledningen göra denna markering.

Fälldes de nedsättande kommentarerna av någon chef?

– Det har jag ingen information om.

Martin Petri vill inte låta dagensmedia.se ta del av artikeln från intranätet.

– Vi ser det som internt material. Men kontentan är att sådant beteende är fullständigt oacceptabelt oavsett om det är fest eller inte.

Håkan Johansson, Unionens fackklubbsordförande på Sydsvenskan, säger sig inte veta mer än det som ledningen har gått ut med.

– Hade det gällt någon på försäljningsavdelningen hade jag nog hört det, säger han till dagensmedia.se.

Johan Ståhl, vd för Sydsvenskan samt koncernchef för SDS-koncernen, vill inte kommentera händelserna.

– Det är interna angelägenheter som jag inte har anledning att kommentera. Vi har gått ut internt med ett uttalande för att markera och det står vi bakom. För vår del är saken utagerad och jag tror att Dagens Media har viktigare saker att skriva om.

Sexuella trakesserier

Trakasserier av sexuell natur kallas för sexuella trakasserier. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad hon eller han anser vara kränkande.

Det kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar, jargong eller bilder som är sexuellt anspelande.

Sexuella trakasserier skiljer sig från vanlig flirt genom att de är ovälkomna. Det är du som är utsatt som avgör vad som är kränkande och vad som gör att till exempel arbetsplatsen känns otrygg.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.