Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Toppdesigner hjälper SvD

Publicerad: 21 september 2010, 04:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

Prisbelönte Mark Porter ska coacha SvD.ses nylansering.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvd.seSvD

Mark Porter arbetade på The Guardian från 1995 till 2005 och var hjärnan bakom den grafiska profil som blivit en förebild inom modern tidningsdesign. Nu kommer han till Sverige för att arbeta som konsult när Svenska Dagbladet ska designa om sajten.

– Min roll är att titta på vad de gör och komma med råd. Jag har inte hunnit sätta mig i arbetet riktigt än men det har slagit mig att Svenska Dagbladet har en tydlig visuell profil. När det gäller webben är det svårare att stärka sin identitet och det är där jag kommer in, säger han till Dagensmedia.se.

Hur är det att arbeta med en svensk tidning?

– Skandinaviska nyhetssajter har ett väldigt distinkt utseende med mycket horisontala bilder och stora rubriker. För mig som utländsk designer känns det ganska främmande.

Vad tycker du om Svenska Dagbladets nuvarande sajt?

– Den är väldigt rörigt och det är svårt att hitta de stora nyheterna eftersom att det mesta ser likadant ut. Sajten känns också mindre sofistikerad än pappret och det har delvis att göra med den grafiska designen.

Hur går man tillväga för att bygga en bra sajt?

– Internet är så klart mer begränsat, exempelvis går det inte att dra på bilder på samma sätt. Det man kan ta in från pappret är färg och typografi. Målet är att pappret och tidningen ska uttrycka samma känsla utan att för den sakens skull behöva se likadana ut.

Vilka skillnader finns det mellan att designa för pappret och för internet?

– Den största skillnaden är att man har mycket mer kontroll över hur papperstidningen ser ut. På internet kan samma sajt se olika beroende på vilken dator och webbläsare och då är det svårare att styra läsarens upplevelse. Som designer känns det lite jobbigt eftersom att många av oss är kontrollfreaks.

Mark Porter har tidigare arbetat med bland annat franska Courrier International, italienska Colors och schweiziska NZZ am Sonntag.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvd.seSvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev