Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tomas Brunegård: ”Jag blev personen som inte var värd vatten”

Publicerad: 23 augusti 2019, 09:30

”Jag var vd i så många år att jag glömt bort hur det är att inte ha det ljuset på mig”, säger Tomas Brunegård.

Foto: Dagens Media/Janne Næss

Som vd på Stampen var det Tomas Brunegård som ledde köpfesten som sedan fick tidningskoncernen att dränkas i sina egna skulder. Nu släpper han en självbiografi och talar ut om tiden som av av mediesveriges mest hatade personer. ”Det har varit en resa”, säger Tomas Brunegård.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenTomas BrunegårdStampen

Som vd över Stampen 1996 till 2012, då en av Sveriges största mediekoncerner, var det Tomas Brunegårds roll att se till att de ekonomiska kugghjulen snurrade åt rätt håll. Men redan här väcktes en annan dröm – om att skriva.

– Jag tänkte då att 'jag är med om så mycket, det vill jag berätta någon gång', säger Tomas Brunegård. 

Nu har tankarna blivit verklighet. I dagarna släpps Tomas Brunegård självbiografin ”Mitt val: - om Stampen, medierna och en bok som förändrade allt”. 

I boken berättar han bland annat om uppväxten i Pingstkyrkan, om boken som inspirerade honom att byta livsbana vid 50 års ålder – och de stormiga åren som vd och styrelseordförande på Stampen. Det var under Tomas Brunegård som styrelse som köpfesten av andra tidningar startade, som senare kom att leda till skulder på över en miljard kronor. 

– Först målades jag upp som en som kunde gå på vatten. Sen blev jag personen som inte var värd vatten. Det har varit en resa. 

Läs mer: Stampen blöder pengar – så ska tidningshuset gå plus 

Bland annat förvärvades koncernen Centertidningar, som kom att bli ett av Stampens mest kritiserade köp. När de höga skulderna sedan tornade upp sig hade Stampen ingen buffert att ta ifrån. Skattebetalarna fick skjuta in totalt 728 mljoner kronor för att rädda bolaget. 

I efterhand menar Tomas Brunegård att det fortfarande var rätt beslut att ta. 

– Det anser jag, med den information vi hade då. Men det klart, hade man vetat hur värdeutvecklingen på tidningar skulle bli hade vi sålt av GP i tidigt läge. Vi ville bygga ett medieföretag med lokaljournalistik som arbetsverktyg, utanför Stockholm. Den största risken vi såg var att bli stillastående.  

Senare har tidningen Resumé rapporterat att Tomas Brunegård mellan 2005 och 2014 plockade ut 90 miljoner kronor i lön, bonus och optioner. 

– Jag förstår de känslor som väcktes när det här blev känt. Samtidigt så sattes lönerna utifrån så kallade benchmarks, i nivå med vad som var rimligt på andra bolag. Därför tycker jag att den lönen jag hade var rätt.

2014 lämnade Tomas Brunegård uppdraget som styrelseordförande i Stampen, efter påtryckningar från banken. Numera sitter han bland i styrelsen till Stena Line, och som arbetande ordförande i Euroacademy som utbildar i ledarskapsfrågor. Men fokus ligger på engagemanget genom kyrkan och välgörenhetsorganisationen MAF, som flyger bistånd till avlägsna platser. 

Trots att han idag rör sig långt ifrån den svenska mediebranschen drar han nytta av sina år på Stampen på den afrikanska landsbygden. 

– Många tror att jag bara flyger, men jag jobbar framför allt med organisation och strategi. Precis som jag gjorde på Stampen. Jag tar också med mig att kunna fungera i både framgång och motgång. Ledare tenderar att stå inför samma utmaningar. 

Med ett steg tillbaka från mediebranschen har den forne Stampen-vd:n sett det svenska medielandskapet förändras – bland annat från Sveriges Radios styrelse där han suttit mellan 2015 till 2017.

Läs mer: Björn Wiman om Tomas Brunegård och SR: ”En orättvisa av komiska mått” 

– Mediebranschen kommer fortsätta konsolideras. Jag tror att trycket mot public service-bolagen kommer öka. Jag tror också att vi kommer se fler riskkapitaliser gå in i branschen. Har man pengar och ambitioner är mediebranschen nära till hands. Den skriker efter kapital och stabilt ägande. 

Men kärnan av boken kretsar inte kring Stampen, enligt Tomas Brunegård. Det handlar istället om en större fråga. 

– Jag trodde att direktörstillvaron var den bästa tillvaron som fanns. Mitt val var att lämna den världen. Bokskrivande har gett mig tid att gå igenom mitt liv, och bearbeta beslut och faser. Varför är jag som jag är? Vad gör jag med resten av mitt liv? Det är två universella frågor. Jag hoppas att skrivandet gjort mig klokare.  

Läs mer: Brunegård i frukostbön med Donald Trump 

Läs mer: Efter 11-miljonerssmällen – förre Stampen-vd:n överklagar 

Julia V. Caesar

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev