Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tom Alandh instiftar nytt berättarpris

Publicerad: 11 december 2020, 06:57

Tom Alandhs berättarpris delas ut i tio år med start i juni nästa år.

Foto: Journalistförbundet

Tom Alandh använder sina egna prispengar för att prisa andra berättande journalister. I tio år framåt delas Tom Alandhs berättarpris ut för att hylla och främja den berättande journalistiken.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Från och med nästa år delar journalisten Tom Alandh ut ett nyinstiftat pris med namnet Tom Alandhs berättarpris. 

Priset och prispengarna på 25 000 kronor delas ut i samarbete med Journalistförbundet och ska gå till en journalist för berättande journalistik inom text, radio och tv. 

Bakgrunden till priset är att Tom Alandh själv vann ett stort KTH-pris i år och en prissumma på 1,1 miljoner kronor. En del av summan kommer under tio år framåt att användas som prispengar i Tom Alandhs berättarpris. 

– Det finns, tycker jag, så många fantastiska berättare inom svensk journalistik som aldrig får något pris. Nu får i alla fall tio stycken uppleva den glädjen, säger Tom Alandh i ett pressmeddelande. 

Juryn består av fyra ledamöter: Tom Alandh själv, Heleen Rebel som har arbetat som klippare tillsammans med Tom Alandh sedan 2006, journalisten Inger Ramqvist som bland annat var med och skrev Dokumentet på Aftonbladet och Tom Alandhs tidigare SVT-kollega Lars Säfström

Journalistförbundet kommer att förvalta prispengarna och hantera administration, förbundet har dock inget inflytande över valet av pristagare. Det första priset delas ut den 12 juni 2021. 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev