Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tidningscheferna: Ingen anledning till oro

Publicerad: 14 november 2011, 12:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

Sydsvenskans vd, Lars Dahmén, och Expressens Thomas Mattsson bemöter mediebyråernas oro över dagspressens redaktionella nedbemanningar.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSydsvenskan

Nära 250 tjänster kommer ha försvunnit när de stora dagstidningarna genomfört de sparpaket som presenterades i oktober. I det senaste numret av Dagens Media uttrycker flera av mediebyråernas printchefer oro över att kvaliteten på den redaktionella produkten kommer att försämras.   

– Jag förstår att de måste reagera när de tappar räckvidd och annonsintäkter, men frågan är om de inte drar lite för hårt i handbromsen. Det finns en risk för att sparpaketen slår tillbaka mot tidningarna genom att produkten försvagas och tappar utvecklingsfart. Det gäller både online och papper, sa Sara Forssberg, printchef på Starcom.

Lars Dahmén, vd på Sydsvenskan som ska spara bort 80 tjänster, anser att oron är obefogad.

– Jag är inte det minsta orolig. Inom de flesta dagstidningar finns en stor potential att jobba annorlunda utan att påverka produktionen. Hela det förändringsarbete vi genomför strävar mot att kunna leverera en produkt av samma kvalitet som tidigare.

Men är det verkligen möjligt att ta bort så många utan att kvaliteten påverkas?

– Inom alla organisationer måste man kontinuerligt jobba med effektiviseringar i takt med att det kommer nya tekniska hjälpmedel. Det är en ständig utveckling och det är klart att både läsare och mediebyråerna kan ha synpunkter på det, men det är upp till oss att visa att vi kan leverera den kvalitet de förväntar. 

Expressen ska i det sparpaket de har sjösatt spara 60 miljoner kronor, varav 20 miljoner kronor på personalen. Det är främst GT och Kvällsposten som drabbas. På GT varslas till exempel 22 personer, vilket motsvarar halva redaktionen.

– Vi omorganiserar i Malmö och Göteborg, ja, men kom ihåg att det exempelvis i Stockholm blir 22 nya tjänster och att vi de senaste åren satsat mer på kvalitet. Nyligen startade vi exempelvis stora "Sverige-" och "Världen"-reportage i helgtidningarna och med dagliga fördjupningsreportage, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Expressen kommer inte att tappa i kvalitet, försäkrar han.  

– Bara i år har vi vunnit internationella INMA-priset och utnämnts "Årets Redaktion". Jag kommer fortsätta att utveckla innehållet för att göra en angelägen kvällstidning.

Läs mer om mediebyråernas oro över dagspressens nedbemanningar i DM Plus.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

ExpressenSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.