Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tidningen Villaägarnytt fälls av RO

Publicerad: 14 Mars 2012, 05:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Texten såg ut som ett reportage men var i själva verket en betald annons.


Villaägarnytt ges ut av Villaägarnas riksförbund och delas ut till hushåll i Jämtland. För cirka ett år sedan gjorde tidningen en satsning där ena halvan av en tidningssida bestod av en annons medan den andra sidan var utformad som ett redaktionellt reportage. Men reportaget var inte ett reportage utan annonsörerna bestämde själv över hela utrymmet.

Det fick den lokala gratistidningskonkurrenten, 100 procent Östersund, att ilskna till – och anmäla Villaägarnytt till Reklamombudsmannen.

– Det ska mycket till innan vi anmäler en annan tidning. Att fylla sin tidning med förtäckt reklam är både oetiskt, omoraliskt och bryter mot lagen. Ofta är sånt här svårt att bevisa, men i det här fallet hade vi väldigt stor insyn, säger Henrik Sekander, vd för 100 procent Östersund i ett pressmeddelande.

Han säger att 100 procent Östersunds annonsavdelning producerade en annons med liknande upplägg i samma tidning, där de av Villaägarnytt ombads att ta bort annonsmärkningen så att även deras kunds text skulle se ut som en artikel.

– Vi vägrade men fann då samma upplägg på annat håll i tidningen. När vi påpekade det, ville Villaägarnytt inte ändra sig. Då beslutade vi att anmäla.

Reklamupplägget har nu fällts av Reklamombudsmannen för bristande annonsmärkning.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.