Tidningen Vi bojkottar bröllopet

2010-05-25 10:51  

Tidningen Vi väljer att gå sin egen väg, och skriver inte en rad om sommarens prinsessbröllop.

Sommarens bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling är årets största mediehändelse i Sverige. Spaltmil har redan skrivits och floden av artiklar lär inte minska ju närmare den 19 juni vi kommer. Men Tidningen Vi tänker inte  bidra till artikelfloden, vilket chefredaktör, Anneli Rogeman, förklarar i en krönika i den egna tidningen.

– Det finns en rad skäl men den främsta är att vi som tidning har en republikansk ståndpunkt. Våra värderingar grundar sig på humanismen som inte är förenlig med monarkin.

Anneli Rogeman anser också att monarkin förvandlar svenska folket till servila undersåtar, vilket tidningen inte vill bidra till. Med hennes egna ord:

”Ett sista skäl till att Vi skippar bröllopsbevakningen är att vi vill undvika den underdånighet som monarkin för med sig. En servilitet som smittar som den värsta svininfluensa så snart de kungliga vinkar från balkongen…”

Kan ni inte vända på steken och göra en kritisk granskning av monarkin istället?

– Jo, och det har vi också diskuterat men en sådan bevakning riskerar att drunkna i den väldiga massa av bröllopsrapportering som vi ser nu. Den är gigantisk, jag har faktiskt aldrig sett på maken.

Henrik Widell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt