Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tidning utreds av ekobrottsmyndigheten

Publicerad: 19 December 2016, 06:30
Uppdaterad: 19 December 2016, 15:54

Trots att personerna bakom företaget utreds av ekobrottsmyndigheten har de kunnat fortsätta verksamheten i ett nytt bolag.


Nyföretagarcentrum, en stiftelse med statligt stöd, har som huvuduppgift att stötta och hjälpa småföretagare. Men de som anlitats av underleverantören till den egna tidningen ”Allt om Eget Företag” – frilansare och småföretagare – förlorade stora belopp när arbetsgivaren gick i konkurs.

Trots att personerna bakom företaget utreds av ekobrottsmyndigheten för bokföringsbrott har de kunnat fortsätta verksamheten i ett nytt bolag.

– Först trodde man att det bara var en själv som inte fått betalt, sedan förstod jag att det handlade om många fler, säger en uppgiftslämnare till Dagens Media.

Flera frilansare och småföretagare som Dagens Media varit i kontakt med berättar att företaget som producerade tidningarna för Nyföretagarcentrum – Evoque Media Scandinavia – inte visade någon betalningsvilja.

Personerna bakom Evoque Media Scandinavia utreds nu av Ekobrottsmyndigheten för bokföringsbrott, men bedriver exakt samma verksamhet i det nya bolaget Startup Media.

Startup Media registrerades den 4 april 2016 och blev aktivt den 9 maj – samma dag som Evoque Media Scandinavia AB inledde konkurs.

Förstår ni att det ser märkligt ut att det nya bolaget blev aktivt samma dag som det Evoque Media inledde konkurs?

– Jag tror att det är ett väldigt konstigt sammanträffande, säger Patrik Sjölander som är styrelseledamot för Evoque Media Scandinavia tillika styrelsesuppleant i det nya bolaget Startup Media.

Evoque Media har statliga skulder på omkring 180 000 kronor till Kronofogdemyndigheten. Enligt konkursförvaltaren uppgår skulderna till privata företag och frilansare till omkring en miljon kronor, som minst.

Konkursförvaltaren har inte kunnat granska räkenskapsmaterialet som avser perioden innan konkursutbrottet eftersom denna information saknas.

Vilka möjligheter har fordringsägarna att få igen sina pengar?

– I det här stadiet finns inga tillgångar alls. Då är det väldigt svårt att få tillbaka några pengar. Om vi inte hittar något som vi kan utmäta. Problemet i det här fallet är att det handlar om ett mediebolag där upphovsmännen skrivit artiklar. Det är immateriella rättigheter. Hade det i stället handlat om ett entreprenadföretag hade det varit lättare, säger Madeleine Ericson som bistår konkursförvaltaren på advokatbyrån Nova.

Trots att Nyföretagarcentrum, vars uppgift är att stötta och hjälpa småföretagare, och det statliga bolaget Almi, vars uppgift att främja småföretagande, känner till konkursen – samarbetar de fortfarande med samma personer i det nya bolaget Startup Media.

– Det måste jag titta på. Jag kan inte minnas att vi skrivit ett nytt avtal med dem, säger Mats Evergren, marknadschef Nyföretagarcentrum.

På måndagsmorgonen (19/12) återkommer Mats Evergren:

– Vi har inget avtal dem, men har fortsatt att få tidningen producerad. Vi själva tillför bara material men har inte tillsatt något grundkapital. Självklart vill vi att man gör rätt för sig.

– Vi har blivit kontaktade men inte vidtagit några åtgärder. Det kan jag inte göra förrän vi vet om det begåtts något olagligt. Man väljer ändå vem man vill samarbeta med, och känner vi att det är någon som inte har rätt etiska nivå får vi överväga om det är någon som vi vill samarbeta med, säger Lars Mårdbrandt, kommunikationsdirektör på Almi.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.