Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tidning publicerade fejkad Sosse-annons om Moderaterna: "Ett övertramp"

Publicerad: 4 September 2014, 12:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Moderaternas "privatiseringslista" i Sigtunabygden är i själva verket en annonskupp från Socialdemokraterna. Nu kritiserar partiet både tidningen och S.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraterna

Sigtunabladet är en lokaltidning som ägs av Upsala Nya Tidning. I gårdagens nummer av den veckoutgivna tidningen publicerades en annons där Moderaterna ser ut att vara avsändare.

Men "privatiseringslistan", som räknar upp flera kommunala verksamheter som Moderaterna vill sälja om de vinner valet, är i själva verket en annons från Socialdemokraterna.

Mats Weibull är ordförande för Moderaterna i Sigtuna:

– Många har hört av sig till oss om det där och man kan ju diskutera hur pass seriöst tilltaget är. Men det är givetvis också ansvarige utgivares fel att man inte angivit att det här en annons från Socialdemokraterna. Det brukar man göra, säger han till Dagens Media.

Mats Weibull uppger att han har en pågående diskussion med Sigtunabygdens ansvarige utgivare Carl-Åke Eriksson.

Är du förbannad?

– Förbannad och förbannad. Men det är klart att jag tycker att det är jäkla tråkigt att valrörelsen tar sig sådana här uttryck. Det är ett övertramp. Men det brukar alltid hända något sådant här i en valrörelse.

Moderaterna kommer nu att kräva något typ av rättelse.

Vad Mats Weibull inte berättar är dock att Moderaterna hade en liknande annons i Sigtunabygden så sent som förra veckan.

– Den här annonsen har en otydlig avsändare, så är det. Det ska finnas en tydlig avsändare men tyvärr blev det inte så. Moderaterna hade en liknande annons utan avsändare förra veckan, säger Carl-Åke Eriksson på Sigtunabygden till Dagens Media.

De är lika goda kålsupare båda två?

– Jag skulle inte uttrycka mig på det sättet utan kan bara konstatera att båda partierna haft annonser där avsändaren borde framgått. Det har vi ställt krav på.

– Annonser ska ha avsändare men i det här fallet hade varken Moderaternas eller Socialdemokraternas annons avsändare vilket vi kräver. Det var exakt likadant i båda fallen.

Vad gick snett då?

– Våra rutiner är att titta intensivt på alla annonser, oavsett parti, men just de här två gled förbi. De kom direkt från producenten och passerade oss. Det är ett olycksfall i arbetet, det är inget att hymla med.

Blir det någon form av rättelse?

– Vi kommer att tydliggöra att annonsen saknade avsändare men en rättelse vill jag inte kalla det. Det här var en miss från vår sida och det är tyvärr sådant som händer, säger Carl-Åke Eriksson.

Samtidigt är det, för de som läser Sigtunabladet, tämligen uppenbart att annonsen kommer från Socialdemokraterna. Bredvid "privatiseringslistan" är det nämligen en helsidesannons från just Socialdemokraterna med budskapet "Låt inte Moderaterna privatisera våra skolor".

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.