Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Tidning fälls för artikelkommentar

Publicerad: 18 September 2009, 11:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Företagsledare kallades ”dömda knarkare”.


Pressens Opinionsnämnd, PON, klandrar Blekinge Läns Tidning för att ha brutit mot god publicistisk sed, för en artikelkommentar på tidningens hemsida.

I kommentaren påstås ledningen för ett företag som nämns i artikeln vara ”dömda knarkare”. Kommentaren anmäldes av företagets vd.

PON klandrar även Göteborgs-Tidningen efter en artikel om en socialsekreterare som attackerats i tjänsten. I artikeln citeras kvinnan, det uppges vilken tjänst hon har och vilken stad det gäller, och en bild på kvinnans skadade öga är publicerad. Detta trots att hon själv inte tillfrågats om medverkan.

PON tycker att publiceringen innebär en skada som socialsekreteraren inte ska behöva ta. Det är inte i allmänhetens intresse att se skadan och höra hennes upplevelse, skriver nämnden i sitt beslut.

Även Aftonbladet klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed, efter att ha publicerat integritetskränkande bilder om en kvinna tillsammans med en bild där kvinnan är lätt att identifiera för dem som känner henne. I artikeln anklagas kvinnan för att ha smitit från underhåll för barn hon fick innan hon genomgick ett könsbyte och blev kvinna.

Dagens Nyheter frias för en genrebild där en kvinna känner sig utpekad som klandervärd, och PON anser inte att en kommentar i Göteborgs-Posten om att medarbetarna på Botaniska Trädgården i Göteborg är bättre än trädgårdsarbetare ”ute i Europa”, är kränkande.

Jönköpings-Posten klandras också för att ha publicerat en bild som gör personen i artikeln lätt att identifiera, i det här fallet en bild på en hund hemma hos en person som i texten beskylls för djurplågeri. PON klandrar även Svenska Dagbladet och E24, eftersom de inte lät en person som beskyllts vara spindeln i nätet av en insiderhärva, bemöta anklagelserna i artiklarna.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.