Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tidigare New York Times-redaktör blir ny chefredaktör på Bulletin

Publicerad: 8 april 2021, 06:09

Fram till slutet av 2018 var Andrew Rosentahl redaktör på välsedda New York Times och nu blir han alltså tillförordnad chefredaktör under tre månader på distans från sin bostad i New Jersey.

Foto: Skärmdump

Bulletin tillsätter Andrew Rosentahl som tillförordnad chefredaktör. Han har tidigare varit redaktör för New York Times ledarsida.


Ämnen i artikeln:

BulletinNew York Times

Fram till slutet av 2018 var Andrew Rosentahl redaktör på ansedda New York Times och nu blir han alltså tillförordnad chefredaktör under tre månader på distans från sin bostad i New Jersey. 

– Det som gör det möjligt är att det inte är mitt jobb att förstå svensk politik, och det är inte heller mitt jobb att influera opinionssidan, utan syftet är i det här fallet att bygga upp en fungerande nyhetsorganisation, säger Andrew Rosentahl till Vanity Fair.  

Han fick jobbet genom att rekryteras av en ny styrelsemedlem i Bulletin, nämligen Nicco Mele, med en bakgrund på Harvard Kennedy school, som anlitat Andrew Rosentahl för att bland annat hålla föreläsningar inom etnicitet, politik och medier på lärosätet, skriver Vanity Fair.

– Tidningen hade en enormt uppslitande konflikt där opinionsskribenter försökte styra tidningen. Då ska vi göra om det och lära oss av våra erfarenheter och misstag, säger Bulletins delägare och medgrundare Tino Sanandaji till TT. 

För TT beskriver han Andrew Rosenthal som ”exceptionellt intelligent och kunnig”.

– Han kan så mycket att man häpnar. Han kan träna våra journalister i engelska, göra manualer, ge dem kurser, skapa strukturer och ett ”newsroom”.

Oscar Westlund, professor i medievetenskap vid Oslo-universitetet, säger till Vanity Fair att flera av de nu avhoppade skribenterna av allt att döma stod väldigt långt till höger politiskt, men att samtidigt ett fåtal skribenter stod till vänster. 

Andrew Rosentahls inställning är att det dock är svårt att jämföra Bulletin med amerikansk press.

– Tidningen uppges vara liberalkonservativ, men amerikanska termer är värdelösa i Sverige, säger han med tillägget att han mer uppfattar Bulletin som en demokratisk mittentidning.

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BulletinNew York Times

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.