Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Thomas Mattssons motattack

Publicerad: 17 December 2010, 14:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar på kritiken mot Ulf Nilsons krönika. Samtidigt går han till motattack mot slarviga motdebattörer.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

I ett blogginlägg försvarar Thomas Mattsson publiceringen av krönikan, ett beslut som togs av den ställföreträdande ansvarige utgivaren Per-Anders Broberg.

Samtidigt efterlyser Thomas Mattsson – i ett blogginlägg på över 11 000 tecken – ”en seriösare debatt om pressetik och publiceringar”.

”Jag påstår att kritiken tyvärr ofta är allt för slarvig – i smått som stort”, skriver han och ger flera exempel:

”Som när den politiska chefredaktören i en av Sveriges största regionaltidningar går till angrepp (”Har Expressen någon ledning?”) och sedan på samtliga sju ställen i sin text lyckas stava fel på Ulf Nilsons namn. Som när redaktionschefen på en tidskrift i en upprörd debattartikel om krönikan kräver att jag ska motivera mitt utgivarbeslut, trots att det inte var jag som var ansvarig utgivare. Som när debattredaktionen på landets största tv-bolag skriver en rubrik om att Expressen ”slutligen omfamnat rasbiologin”, när inte ens den som är så arg på Expressen att han skrivit debattartikeln i fråga påstår detta i sin text. Som när en av branschens mest kända PR-konsulter hävdar att Ulf Nilsons krönika på en halvsida på sidan 32 var ett större övertramp än ”Kör ut dom”-artikelserien för nästan 20 år sedan”.

Thomas Mattsson skriver vidare att den upprörda tonen i debatten kan leda till att han – och andra mediechefer – blir mindre benägna att öppet försvara och diskutera sina publiceringsbeslut framöver.

”Trots allt är det ganska få chefredaktörer och tv-chefer som bloggar och twittrar om publiceringsbeslut, som svarar på frågor räckvidd eller arbetsmetoder. Varför är det så?... om inte de publicister som de facto fattar publiceringsbesluten ser värdet i att delta i diskussionen, ja, då blir monologen de kvarvarande meningsfränderna emellan snabbt mindre initierad. Och det vore synd…”

Här kan du läsa blogginlägget i sin helhet.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.