Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Thomas Mattsson vinner chefsduellen över Jan Helin

Publicerad: 18 Februari 2015, 06:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Den ena är en "doer" som petar i detaljer. Den andra håller sig medvetet längre ifrån den dagliga produktionen. Thomas Mattsson ställs mot Jan Helin i tidningen Chefs test.


Ämnen i artikeln:

ExpressenJan HelinThomas MattssonAftonbladet

De har en podcast ihop men är varandras största konkurrenter. I senaste numret av tidningen Chef jämförs ledarskapet hos Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen och Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet. Deras ledarstilar är vid första anblick liknande, enligt testet, men genom intervjuer med anställda framträder flera olikheter.

Thomas Mattsson beskrivs som en arbetsmyra och en chef som gärna deltar i den dagliga produktionen – på gott och ont.

– Man kan få ett mejl klockan två på natten och nästa sju på morgonen. Mig gör det inget, jag påverkas positivt av det – hellre en chef som jobbar hårt än en som tänker på sin egen bekvämlighet, säger en medarbetare till tidningen Chef.

Thomas Mattsson beskrivs också som en lyhörd och tillgänglig chef – en chef som ställer hårda krav på sina medarbetare.

– Andra chefredaktörer har suttit i egna rum längre bort. Men Thomas fixade så att han fick ett rum med glasväggar på redaktionen. Han kan se oss och vi ser in till honom, säger en medarbetare.

– Han ställer höga krav och kan vara himla jobbig. Jag gillar det, men den som vill jobba 9–5 och sen gå hem och koppla av, tycker nog att han är en pina, säger en annan.

Jan Helin håller sig istället medvetet längre ifrån den dagliga produktion, enligt testet. Aftonbladet har också en tradition av många mellanchefer, vilket kritiserats i Aftonbladetrapporten, som Dagens Media tidigare skrivit om.

Jan Helin är inte heller den som spontant går runt och pratar med medarbetarna, vilket gör honom mer svårtillgänglig, enligt medarbetarna.

Något som förenar mediecheferna är deras "enorma arbetskapacitet", vilket lyfts fram som något positivt av medarbetarna.

– Han är en otrolig kraft och har ett väldigt driv som chef. Det smittar av sig på oss andra, säger en person i Jan Helins närhet till tidningen Chef.

En svaghet de båda besitter, enligt de anställda, är förmågan att delegera.

– Jag kan lugnt säga att jag har arbetat för chefer som har delegerat bättre. Det är absolut Thomas svagaste sida, säger en tidigare medarbetare.

Trots det är det Expressens chefredaktör som går vinnande ur striden, om än med en liten marginal, enligt testet. Han får sammanlagt 30 av 40 möjliga poäng medan Jan Helin får 29 poäng.

Resultatet av Chefstestet

Thomas Mattsson

Ledarstil: 4

Delegering: 3

Motivera: 3

Konflikthantering: 4

Kommunikation: 4

Beslutsfattande: 4

Rekrytering: 4

Personligt: 4

Totalt: 30

 

Jan Helin

Ledarstil: 4

Delegering: 3

Motivera: 4

Konflikthantering: 3

Kommunikation: 4

Beslutsfattande: 4

Rekrytering: 3

Personligt: 4

Totalt: 29

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.