Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Thomas Mattsson stäms för grovt förtal

Publicerad: 7 December 2016, 15:29
Uppdaterad: 7 December 2016, 17:42

UPPDATERAD. Finansman väcker åtal mot Expressens ansvarig utgivare och kräver skadestånd. "Expressen kommer naturligtvis att noga överväga stämningen trots att det för oss inte är känt någon enda felaktig sakuppgift i våra publiceringar", skriver Thomas Mattsson om stämningen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Den finansman som pekats ut som drivande i Falcon Funds-härvan väcker enskilt åtal mot Expressens ansvarig utgivare Thomas Mattsson, enligt en stämningsansökan. Uppgifterna är inte sanna menar mannen.

Enligt stämningen har uppgifterna i artikel lett till att mannen pekats ut som brottsling utan grund. 

Artikeln publicerades i oktober i år med mannens namn, ålder och bild.

Mannen anser att Thomas Mattsson gjort sig skyldig till grovt förtal alternativt förtal och kräver 50.000 kronor i skadestånd.

I ett mejl till Dagens Media kommenterar Thomas Mattsson stämningen:

"Jag kände inte till stämningsansökan förrän Dagens Media skrev om den, eftersom Expressens rapportering inte föranlett vare sig önskemål om rättelse eller genmäle. Oss veterligen finns heller ingen anmälan till Allmänhetens pressombudsman eller någon annan kritik framförd om Expressens granskning av skandalbolaget där det, enligt Pensionsmyndigheten, saknas cirka en miljard kronor av spararnas pengar", skriver han och fortsätter:

"Vi ska förstås ta del av påståendena i stämningen, men den undersökande journalistik som Expressen, Dagens industri, TV4, Svenska Dagbladet och säkert fler redaktioner ägnat Falcon Funds har varit välkommen och om en eventuell rättegång med den här så kallade "finansmannen" kan bidra till att bringa klarhet i vad som hände med alla pensionspengar och vem eller vilka som är ansvariga för det, så är väl det bara önskvärt för inte bara Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten utan också för alla småsparare…"

Avslutningsvis skriver han:

"Man kan ju, som generell hållning, möjligen tycka att det är ett oskick att den som avslöjas av samhällsviktig journalistik ska kunna åsamka skattebetalarna stora kostnader i form av rättsprocesser i domstolar, men det är ju en god ordning att man kan få sin sak prövad och Expressen kommer naturligtvis att noga överväga stämningen trots att det för oss inte är känt någon enda felaktig sakuppgift i våra publiceringar."

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.