Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Mattsson: "Skulle möta Fellman och Helin i ringen – samtidigt"

Publicerad: 24 mars 2015, 05:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Thomas Mattsson konstaterade att man inte ska underskatta Jan Helin och att han helst skulle slåss mot 100 hästar stora som ankor när han svarade på frågor på svenska Reddit.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

För två veckor sedan ställde Aftonbladets Jan Helin upp på en AMA, ”Ask Me Anything”, på forumet Reddit. Frågorna ställdes på den svenska underavdelningen Sweddit. I går var det Expressens Thomas Mattssons tur.

Frågestunden pågick i cirka två timmar och Thomas Mattsson fick göra allt från att försvara kvällsjournalistiken till att svara på frågor om fiktiva boxningsmatcher. Vem som helst kunde ställa frågor.

Här följer några utdrag ur Thomas Mattssons AMA:

kittyfejjs frågade: ”Känns det inte lite bittert att Aftonbladet hann före med en AMA? ;)”

Thomas Mattsson svarade: ”Man ska aldrig underskatta Jan Helin…”

Utopiantos frågade: ”Vad tycker du om att era rubriker väldigt ofta inte reflekterar innehållet i artiklarna? Ofta säger rubriken en sak, medan texten i artikeln säger något helt annat. Kan du förstå att en del läsare kan känna sig lurade?”

Thomas Mattsson svarade: ”Ja, om det är så. Men är det så? Är inte det en myt? Ungefär som att "det är bara skval i radion", "det går inget bra på tv" eller "lokaltidningen är så tunn". Visst sker det misstag, det är ju människor som gör journalistik, men det är faktiskt ingen vanlig kritik om man tittar på konkreta publiceringar. Det är dock vanligt som svepande påstående, men det är ju inte samma sak som att mediekritiken stämmer.”

NVRLand frågade: ”Varför ska jag läsa Expressen istället för Aftonbladet?”

Thomas Mattsson svarade: ”Därför att vi prioriterar egna nyheter, vi satsar mer på undersökande journalistik och vi är helt nyhetsledande inom t ex inrikespolitik. Senast i dag avslöjade Expressen att Jimmie Åkesson återvänder till politiken, en nyhet som flera andra stora medier nu återger (utan kredd…).”

13899553295325PROXY frågade: ”Vad är din favoritfilm? Tycker du om Natural Born Killers?” Men också: ”Varför är det fel att publicera namn på fem icke dömda gruppvåldtäktsmän, men rätt att hänga ut personer som "hatat" på nätet utan att kunnat bevisa att det faktiskt var personen som skrev "hatkommentaren"?”

Thomas Mattsson svarade såhär på först frågan: ” "Alla presidentens män", förstås – vilken annars? "Natural Born Killers" var också bra, men i en annan genre, förstås.” Och såhär på den andra:

”Kopplingen till domstol är irrelevant, man ska göra skillnad på juridik och journalistik. Men den andra delen tarvar längre förklaringar: ett kort svar är väl att "Etiska regler för press, TV och radio" manar till försiktighet när det gäller att identifiera misstänkta och dömda, men det råder däremot en allmän uppfattning om att den som deltar i en offentlig debatt får stå för sina ord. En person som t ex sprider främlingsfientlighet har ju ingen rätt till anonymitet bara för att hen gärna vill verka i det fördolda, vill man påverka samhällsdebatten bör man inte massdistribuera hat.”

zimonitrome frågade: ”Skulle du helst möta Peter Fellman eller Jan Helin i ringen?”

ThomasMattsson svarade: ”Båda – samtidigt.”

Liurias frågade: ”Skulle du hellre slåss mot 100 hästar stora som ankor eller en anka stor som en häst?”

ThomasMattsson svarade: ” Jag väljer 100 hästar stora som ankor. Tror att mina 186 cm står sig bra mot småhästar.”

Jan Helin fick samma fråga. Han valde "storankan".

Läs hela frågestunden här.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.