Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Mattsson: ”Rimligt med debatt om public service, men i dag innehåller den oförskämda inslag”

Publicerad: 31 december 2019, 07:00

Kina och presidentvalet blir den stora storyn nästa år. Det samtidigt som nyhetsintresset för Mellanöstern mattas något, spår Thomas Mattsson.

Utvecklingen med konsolideringar och nedläggningar på mediemarknaden lär fortsätta 2020. Det spår Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson och konstaterar att det pågår samtidigt som public service ifrågasätts på ett sätt som stundtals framstår som ovederhäftigt.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Konsolideringen av tidningsbranschen, nedläggningarna av lokal- och gratistidningar och bevakningen av Kina. Dagens Media har frågat ett 20-tal tongivande mediechefer om de viktigaste branschhändelserna 2019 – samt vad de ser när de blickar in i medieåret 2020.

Thomas Mattsson, före detta chefredaktör på Expressen.

Vilken var den största branschhändelsen 2019?

– Konsolideringen av tidningsbranschen med Bonnier News/Amedia-förvärvet av Mittmedia och Polaris/NWT/VK-köpet av Stampen. Plus, tyvärr, alla nedläggningarna av lokal- och gratistidningar. Den här utvecklingen lär fortsätta 2020 och den sker samtidigt som public service ifrågasätts på ett sätt som stundtals framstår som ovederhäftigt. Det är rimligt med en seriös diskussion om hur 8 miljarder kronor spenderas och hur de slantarna påverkar de kommersiella medierna, men det finns inslag i den debatten som för mig är snarast oförskämda mot kollegerna på SVT, SR och UR.

Årets tuffaste utmaning?

– Att på några timmar lotsa dussinet chefredaktörer från Mittmedia mellan våningsplanen i Bonnier News-huset för att de, fram och tillbaka, upp och ned, skulle kunna få se DN, Di, Expressen och Expressen TV och samtidigt få träffa Peter Wolodarski, Eva Hamilton, Lotta Edling, Klas Granström, Anders Eriksson, Bella Levy, Peter Fellman och Josefina Rickardt… kanske också Caspar Opitz, jag minns inte, men många var det. Varmt var det också, svetten rann om alla – om ni nu vill veta.

Årets viktigaste publicering?

– Låt mig få nämna två: Martin Schibbyes och Kassem Hamadés olika reportage inifrån Eritrea, båda publicerade i Expressen, där vi fick veta mer om civilsamhället i diktaturen som fängslat Dawit Isaak sedan 2001. Det är inte alldeles enkelt att gång på gång fundera fram nya innehållsgrepp på temat ”Free Dawit”, men här hölls denna viktiga yttrandefrihetsfråga vid liv samtidigt som vi fick inblick i vanliga eritreaners liv.

Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

– Bevakningen av Kina! Svenska mediehus kommer att rekrytera reportrar som talar kinesiska och fler redaktioner lär vilja ha korrespondenter i Peking. Handelskrig, Gui Minhai, Hongkong-protester, miljöförstörelse, brott mot mänskliga rättigheter, Huawei, investeringar i Afrika och för den delen Sverige… Kina blir den stora storyn, ihop med presidentvalet i USA, samtidigt som nyhetsintresset för Mellanöstern mattas något.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev