Dagspress
Thomas Mattsson: ”Man blir hotad, hatad, firad”
Publicerad: 12 juli 2019, 13:30
Thomas Mattsson har gjort sitt sista pass som chefredaktör på Expressen.
Foto: Janne Næss
Expressens avgående chefredaktör Thomas Mattsson säger till Dagens Media att det känns lämpligt att avgå nu – delvis därför att Bonnier News står inför nya prioriteringar och satsningar. ”Det är klart att Expressen, som ensamma inom sin genre, kanske ibland har andra prioriteringar än de andra titlarna inom Bonnier News”.
Thomas Mattsson slutar efter tio år som som chefredaktör för Expressen. Totalt blir det 18 år i ledande positioner på tidningen – tillsammans med rollen som redaktionschef.
Att Thomas Mattsson slutar på dagen, utan att en ny efterädare har utsetts, ställer frågor. Men han ser inte själv den snabba avgången som något konstigt – utan snarare som en del av en kvällstidningstradition. Han har under sina 25 år på Expressen sett sex chefredaktörer sluta.
– Det brukar vara så. Det var så senast vi bytte chefredaktör 2009 och det finns några andra exempel. Det har att göra med att om man är chefredaktör – då är man det – och sedan bestämmer man sig för att man inte är det och då måste det gå fort. Man kan inte vara chefredaktör och ansvarig utgivare under en period då man funderar på något annat och aviserar sin framtida avgång. Därför att det kräver 100 procents närvaro från chefredaktören och ett 100-procentigt mandat från en organisation.
Var det ditt eget initiativ att avgå?
– Det korta svaret är ja. Men det långa svaret är att jag har varit chefredaktör i tio år. Det är jättelänge och bara det ett argument i sig. Jag har lagt Expressens, och delvis Bonnier News, olika strategier. De står jag helt bakom. Det finns ingen konflikt kring det.
– Sedan är det naturligtvis så att inom ett så stor företag som Expressen finns det enskilda frågeställningar och prioriteringar. Det finns nyanser i allting där man inte har en helt egen uppfattning. Nu är det nystart efter sommaren, man ska in i budgetprocesser. Det är nya prioriteringar och satsningar. Då kände jag att det här var lämpligt.
Kan du dementera att det är en schism som ligger bakom?
– Det finns ingen schism där vi har totalt olika synpunkter om ett beslut som har tagits eller inte tagits. Däremot finns det, och det är ingen hemlighet det kan du fråga många anställda om på Expressen, olika prioriteringar mellan de olika titlarna på Bonnier News. Vi är den enda kvällstidningen. Det är klart att vi som ensamma inom vår genre kanske ibland har andra prioriteringar än vad alla våra morgontidningar har, vi har ganska många nu ju. Men inte ens en kvällstidning skulle kunna få till en schism.
LÄS MER: Vd:n utesluter inte en fortsättning för Mattsson
Du upplever att det är ett bra läge att sluta just nu.
– Jag tänker så här: tidningen går med vinst och ökar sin räckvidd – när jag blev chefredaktör hade vi 1,4 miljoner läsare varje dag. Nu har vi 3 miljoner. Tidningen får priser för sin journalistik och ökar sin annonsaffär – sex år på raken. Det finns en stabil ledning. Jag tycker att man ska ta det här beslutet när det går ganska okej istället för att hoppa av när det inte skulle göra det. När jag säger att jag har funderat tillsammans med Anders Eriksson, och med andra, på vår strategi så säger jag att det kan finnas nyanser. Då betyder inte det att det finns någon enskild fråga som ligger bakom.
Hade ni olika åsikter om Expressens framtid?
– Det finns inga åsiktsskillnader. Anders Eriksson och jag presenterade nyligen en strategi för vår styrelse och det finns inga skillnader mellan oss, vad jag och Anders tycker.
Hur ser det ut med avgångsvederlag?
– När man slutar från position som jag har, som är förmånlig, och man har jobbat så länge och har en så långsiktig ägare som Bonnier – då träffar man en överenskommelse som är rimlig och generös.
Du är nöjd?
– Ja, jag har jobbat 25 år på Expressen och varit chefredaktör i tio år. Och eftersom jag inte slutar i någon konflikt, det finns företrädare till mig som har gjort det på 90-talet, så har vi haft en jättebra dialog. Och jag kommer vara kvar här och göra en del saker för Expressen och Bonnier News. Jag kommer sluta som chefredaktör i dag men jag kommer vara här igen efter semestern.
Hur ser på du en framtid inom koncernen?
– Jag tror inte jag i dag ska planera hela min framtid, men det finns några saker som jag ska slutföra och göra åt koncernen framöver. Det finns säkert saker jag kan bidra med. Men det är klart att över tid är det här en möjlighet för mig, om jag ska göra något helt annat. Ska jag jobba med journalistik? Ska jag jobba inom media? Eller jobba med något helt annat?
Hur känns det, det är ändå tio år du suttit som chefredaktör?
– Än så länge känns det som vanligt. Folk vill prata med mig och jag får många sms. Enda skillnaden är att alla vill prata med och om mig, normalt sitter jag i möten med människor och pratar om andra personer som vi ska skriva om eller träffa. Nu vill alla prata med mig och det är lite ovanligt. Men det är klart: är man chefredaktör för en kvällstidning så är det en ganska profilerad position. Man blir hotad, hatad, firad. Det är lite svårt att skilja en kvällstidnings chefredaktörs person från själva produkten. Och jag har varit det så länge så det är ganska vanligt att jag blir identifierad med tidningen. Jag tror inte det tar slut i morgon. Men det kommer successivt vara en möjlighet att återgå till en mer normal tillvaro nu.
LÄS MER: Branschen om Thomas Mattssons avhopp
Vem ser du som din efterträdare?
– Den avgående chefredaktören ska nog inte spekulera om nästa chefredaktör. Men det kommer att behövas är en publicist som är beredd att vara kontroversiell. Som vågar fatta modiga publiceringsbeslut. Som gärna söker debatt i tidningar, radio, tv och på scener. Som är intresserad av digitalisering. Och som vill vårda Expressens företagskultur och varumärke.
Och hen får inte vara rädd för hot.
– Nej då ska man nog ha ett annat jobb. Man ska inte acceptera hot, men vara beredd på att de förekommer.
Vilka har varit dina viktigaste beslut som chefredaktör?
– Vår digitala satsning. Att varje människa har en mobiltelefon har varit en viktig faktor. Och här låg vi efter. Man ska komma ihåg att för några år sedan hade Expressen 19 procents marknadsandelar mot Aftonbladet, i dag har vi 49.
Och som publicist?
– Mitt första beslut när jag tillträdde var att vi skulle införa en fast plats för rättelser. Att det skulle vara transparent. Jag fattade även beslut om att vi skulle ha dokument, långa texter, varje dag. Sedan fattade jag beslut om en otroligt ambitiös politikbevakning. Vi satsade på Nicklas Svensson, Almedalen och valscenen. Sedan sa jag att vi skulle utveckla vår utlandsbevakning. Tänk Magda Gad. Sedan ännu mer att vi skulle satsa på undersökande journalistik. Mitt sista stora beslut var en klimatsatsning med klimatredaktion. Men det kommer min efterträdare få ta hand om nu.