torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Mattsson lämnar Expressen

Publicerad: 12 juli 2019, 08:39

Thomas Mattsson lämnar rollen som chefredaktör på Expressen efter 10 år.

Foto: Janne Næss

Efter tio år som chefredaktör på Expressen hoppar Thomas Mattsson av.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenDagspress

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Thomas Mattsson lämnar sin post som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, utan att någon efterträdare har utsetts. I tio år har han lett tidningen.

– Jag började på Expressen redan som 19-åring och har i tre sejourer arbetat nästan 25 år på tidningen, varav de senaste tio åren som chefredaktör. Nu är det tredje gången som jag slutar. Yttrandefrihetsfrågor och vårt historiska uppdrag – kampen mot främlingsfientligheten – är alltid det viktigaste för en chefredaktör, men Expressen vore inget utan sina fantastiska medarbetare. Jag vill tacka mina kollegor och Expressens ägare familjen Bonnier för att jag fick förtroendet att följa i så många stora publicisters fotspår, säger Thomas Mattsson i en kommentar.

Klockan tolv fredagen den 12 juli gick han av sitt sista pass. Thomas Mattsson tackar i ett blogginlägg läsare och medarbetare för de gemensamma åren. Han gör också något av ett bokslut över sin era som chefredaktör:

”Mitt sista stora beslut blev samarbetet med Aktuell Hållbarhet om att klimatutbilda 400 medarbetare och bilda en klimatredaktion om fem medarbetare. Det beslutet borde vi – jag! – förstås tagit än tidigare. Det ångrar jag. Det finns naturligtvis annat som kunde gjorts bättre. Det gör det alltid. 2019 har Expressens journalister jämställda löner och i redaktionsledningen är en majoritet kvinnor. I höst skulle vi iscensätta ett mångfaldsprojekt med Expressen-medarbetare som möter ungdomar i områden där mediebolag kanske normalt inte rekryterar så ofta ifrån, för att intressera tjejer och killar för journalistik som yrke, men det hann vi inte. Det var synd”, skriver han. 

LÄS MER: Branschen om Thomas Mattssons avhopp 

Bonnier News och Expressens vd Anders Eriksson kommenterar:

– Thomas Mattsson har varit helt central i Expressens framgångsrika utveckling de senaste åren. Som publicist har Thomas ett unikt engagemang och har varit ovärderlig i den digitala transformation som Expressen genomgått det senaste decenniet. Hans engagemang och insatser för att kraftigt öka Expressens digitala räckvidd har varit avgörande för Expressens position på marknaden idag. Inte minst när det gäller ExpressenTV som tagit kliv fram som framtidens nyhets-tv.

Tomas Franzén är styrelseordförande för AB Kvällstidningen Expressen.

– Jag respekterar Thomas beslut, även om jag tycker att det känns tråkigt. Thomas har haft en viktigt och central roll inom Expressen. Rollen som ansvarig utgivare har inte alltid varit enkel att hantera. Det har krävts mod, uthållighet och passion för att skapa det starka varumärke som Expressen står för idag.

LÄS MER: Vd:n utesluter inte en fortsättning för Mattsson 

Tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare blir Klas Granström, tidigare redaktionschef och chef för digitala medier på Expressen. Klas Granström har varit på Expressen sedan 2014 och går från i dag in som tf chefredaktör. Expressens kulturchef Karin Olsson, kvarstår som ställföreträdande ansvarig utgivare.

LÄS MER: Thomas Mattssons egna ord om varför han slutar 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev