Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Thomas Mattsson i polisförhör

Publicerad: 17 Januari 2011, 09:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

I onsdags kallades Thomas Mattsson till polisförhör om det uppmärksammade vapenbrottet. "Det saknas allmänt intresse för att väcka åtal", säger han.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förhördes av en åklagare från Malmö samt Skånepolisen, i polishuset på Kungsholmen i onsdags förra veckan.

– Vi hade ett mycket artigt och sakligt samtal där polis och åklagare var noga med att förhålla sig till meddelarfriheten och inte fråga något om Expressens källor, säger Thomas Mattsson.

Förutom Thomas Mattsson, misstänkt för anstiftan till vapenbrott, förhördes även en nyhetschef samt Expressens reporter Diamant Salihu, som båda misstänks för vapenbrott.

– Polisutredningen handlar om ett köp av ett illegalt vapen som Expressen gjorde, i syfte att överlämna det till polisen, under en granskning av politikers och polisers påstående om att det flödade vapen på Malmös gator, säger Thomas Mattsson.

I förhöret ska Thomas Mattsson ha sagt att beslutet låg helt och hållet hos honom.

Själva händelsen ägde rum den 24 oktober, när Diamant Salihu köpte en pistol av modellen CZ 70, med ammunition, för 20 000 kronor. Bakgrunden var den senaste tidens skjutningar i Malmö, och Expressen ville visa hur enkelt det är att komma åt illegala vapen i staden.

– Jag förklarade att vi nekar till brott eftersom uppsåt ju helt saknades, vi ville ju granska de påståenden som låg till grund för krav på hårdare lagstiftning och i dessa reportage intervjuades också tullen, poliser, politiker, säger Thomas Mattsson.

– Det saknas alltså, menade jag, allmänt intresse för att väcka åtal eftersom Expressen också varit helt transparent om vad vi har gjort.

Thomas Mattsson menar att wallraffande, infiltration och även brottsprovokation ofta används inom undersökande journalistik, som ett medel att undersöka missförhållanden.

– Sådana här metoder ska användas med varsamhet, men ibland är de nödvändiga. Men då måste man också vara beredd att förklara varför.

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.