Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Mattsson: ”För Janne blir väl det här rena himmelriket”

Publicerad: 15 december 2015, 10:19
Uppdaterad: 15 december 2015, 15:14

Thomas Mattson, chefredaktör på Expressen, och Sofia Dahlström, chefredaktör på GT, om att värsta konkurrentens publisher Jan Helin slutar och går till SVT.

Ämnen i artikeln:

Jan Helin

FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Vad säger du om det jobb som Jan Helin har gjort med Aftonbladet?

– Det känns fel att summera Jan Helins gärning som publicist som om han hade lämnat branschen, eller till med och jordelivet, när han i själva verket kommer att vara mitt i den spännande omställning som linjär-tv står, säger Thomas Mattsson till Dagens Media och fortsätter:

– För Janne blir väl det här rena himmelriket, det har ju ryktats om att han velat till SVT tidigare och med sin erfarenhet från Aftonbladets digitala satsningar blir han naturligtvis en oerhörd stark kraft för Hanna Stjärne och, får man gissa, en ganska krävande beställare av Anne Lagercrantz tjänster.

Hur ser du på att han nu går till SVT?

– Alla som hört vår podd vet ju att han är ganska kritisk till public service i allmänhet och SVT i synnerhet, men det vet förstås Hanna (Stjärne, SVT:s vd) om och det är säkert också en viktig anledning till att han får jobbet som programdirektör: SVT vill ha in nya perspektiv, inte minst i nyhetsarbetet där Janne kommer bidra med insikter om att det ibland måste gå snabbare, och det blir intressant att följa vad som kommer att ske med exempelvis SVT:s närvaro i sociala medier.

Vad händer nu med podden Mattsson Helin?

– Podden? En sak i taget, vi får väl se om vi hinner få ut en extrautgåva först.

Sofia Dahlström, chefredaktör för GT, hyllar SVT:s val av Jan Helin som ny programdirektör.

– Jag tror att Jan Helin kan vara precis rätt person för SVT. Det är ingen hemlighet att det funnits diskussioner om att SVT måste bli mer snabbfotade och där tror jag att Jan Helin kommer sätta sin prägel på SVT. Han har verkligen gjort en fantastisk resa med Aftonbladet digitalt, säger hon till Dagens Media.

Hur tror du att detta kommer att påverka mediemarknaden?

– Det är alltid spännande när personer med stor kompetens flyttar på sig. Då vi på GT, har ett totalt annat uppdrag än SVT så är vi såklart mer nyfikna på vad som händer på Aftonbladet, då det nu är ett väldigt mäktigt jobb som är ledigt. Men det är klart att om SVT blir vassare på något av våra områden så är det bara för oss att vässa till oss med.

Vem tycker du ska ta över Aftonbladet nu?

– Det är väldigt svårt att säga och det finns säkert interna namn. Men spontant tycker jag att Johanna Frelin, skulle kunna göra ett riktigt bra jobb.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev