måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Mattson om terrormanifestet

Publicerad: 27 juli 2011, 08:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker det var rätt av medierna att granska Anders Behring Breiviks ökända terrormanifest.

Ämnen i artikeln:

ExpressenUtøyaOslo

DT

Dante Thomsen


Debatten om huruvida det var rätt av medierna att sprida den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest har bitvis varit hård under veckan och har diskuterats i både Norge och Sverige.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det var rätt av medierna att granska manifestet och menar att självcensur inte gagnar någon.

– Medierna måste självklart försöka beskriva gärningsmannen och hans motiv, och låter sig rimligen bara göras på ett seriöst sätt genom att också ta del av, och kritiskt granska, det så kallade "manifestet", säger han till dagensmedia.se och fortsätter:

– Kom ihåg att alla stora, etablerade medier i världen har berättat om manifestet – men all rapportering som åtminstone jag har sett har varit saklig. Journalisterna har satt Breviks ord i sammanhang och bland annat påvisat hur han har inspirerats av andra terrorister. Det framstår för mig som en utmärkt journalistik.

Tidigare i veckan startade den norske journalisten Lars Erik Ringen ett upprop på Facebook om att medierna i Norge helt ska bojkotta Anders Behring Breiviks vittnesmål i Oslo tingsrätt.

Ett krav som både Thomas Mattsson ser som orimligt.

– Den misstänkte har rätt att komma till tals i domstolen, och det han säger där om det värsta terrordådet i norra Europa måste förstås mediena nyhetsförmedla till allmänheten. Dels för att journalisterna har ett informationsuppdrag, men också för att det norska samhället knappast kan gå vidare om det inte får svar på åtminstone några av alla frågor.

Har medierna några skyldigheter i särskilda fall som det här?

– Nyhetsmedierna ska ju berätta vad som har hänt, men också vem som är ansvarig och varför. Därför visar tv-kanalerna självmordsbombares egna filmer och därför läser vi ibland öppna hotbrev från terrorgrupper i tidningarna, det här är en självklarhet i nyhetsförmedlingen – om det görs balanserat och på ett kritiskt sätt. Och så är ju fallet i etablerade medier som dagstidningar, tv och radio.

Hur tycker du att ni som kvällstidning, men även media generellt sett har hanterat terrordåden?

– Man ska inte recensera pågående publiceringar, men det har väl inte undgått någon att NRK presterat bra tv-sändningar under svåra förhållanden och att sociala medier är bra för att få läs- och länktips. Kvällstidningarna satsar alltid stora resurser på stora nyhetshändelser och Expressens bevakning har varit mycket bra, vi har bedrivit en aktiv journalistik som gett oss flera egna nyheter. Det är viktigt att försöka tillföra unikt material när det är så många medier som berättar ungefär samma saker hela tiden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev