Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Thomas Grahl: ”Vi kräver skattefrihet som Google och Facebook”

Publicerad: 30 juni 2015, 11:46
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Gota Media-chefen Thomas Grahls radikala krav till politikerna – skattebefria tidningarna.


Ämnen i artikeln:

Gota Media

Mediepolitiken är givetvis ett hett ämne under årets Almedalsvecka, påeldat av medieutredningen och debatten om public service-bolagens påverkan på den kommersiella mediemarknaden.

I bakgrunden finns den ekonomiska pressen – och hotet från nätjättarna.

Det var på Utgivarnas seminarium under tisdagseftermiddagen som Thomas Grahl, affärsområdeschef på lokaltidningskoncernen Gota Media, kom med den radikala uppmaningen till landets politiker.

Andra paneldeltagare pekade på evighetsfrågan om ett avskaffande av reklamskatten samt sänkt moms på digitala utgåvor när frågan ställdes om vad politikerna kan göra för att underlätta för medierna att klara sitt granskande uppdrag.

Thomas Grahl vill gå längre.

Nätjättar som Facebook och Google, som sväljer stora delar av den digitala annonskakan beskrivs av många som de största hoten mot svenska mediers ekonomi.

Samtidigt kritiseras dessa bolag ofta för att de inte betalar skatt i Sverige.

– Staten bör främja lokal medienärvaro, publicistisk mångfald och en jämn spelplan med lika spelregler för alla aktörer, sade Thomas Grahl och fortsatte:

– Vi kräver skattefrihet precis som Google och Facebook har. Det är långt viktigare för oss än reklamskatten som blivit en olycklig symbolfråga. Det är långt viktigare att få ta del av samma skattefrihet som Facebook och Google har.

Rubriken på Utgivarnas seminarium var ”Vem granskar makten i framtiden”. En fråga som ställdes mot bakgrund av den ekonomiska press som många tidningsföretag upplever, med stora nedskärningar som följd.

Bertholof Brännström, ordförande i Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden, inledde samtalet med att konstatera att den grävande journalistiken i Sverige mår bra sett till de bidrag som kommer in till tävlingen.

Samtidigt vittande han om att många journalister anser att de inte hinner med större granskningar, speciellt de som man inte är säker på om man går i mål med.

Den lokala granskningen kan bli lidande när lokalredaktionerna bantas.

– Centralredaktionerna är kanske fortfarande stadiga och stabila. Men lokalredaktionerna blir färre. Det jag kan känna oro för är granskningen ute i periferin. Där krävs det en beslutsamhet från redaktionsledningarna för att upprätthålla vardagsgräv, sade Bertholof Brännström.

Svaren från paneldeltagarna från Mittmedia, UNT och Gota Media var entydigt.

Deras löfte är att, trots krympande resurser, prioritera granskande journalistik.

– Vi måste välja hårdare, sovra hårdare i vårt redaktionella uppdrag. Det tror jag gynnar journalistiken, sade Anna-Karin Lith, redaktionell chef för Mittmedia och fortsatte:

– Vi tvingas välja bort ”mellanmjölksjournalistiken” och göra tuffare prioriteringar. Då får vi fram gräven, också för att vi bestämmer oss mer aktivt för det än för fem år sedan.

Även Charlotta Friborg, publisher på UNT, var inne på samma linje.

Granskning är och bör bara en tidnings själva essens.

– Det är vårt primära uppdrag och det finns ingenting som är viktigare. Om vi lämnar walk over kommer andra aktörer, men det sista vi släpper är just den här delen, sade hon.

Samtidigt pekade hon på att granskningar kan behöva göras på nya sätt och att samarbeten med läsare och andra aktörer kommer att bli vanligare.

– Det krävs en ödmjuk inställning från mediehusen om att det finns andra där ute som vet mer än vad vi vet, sade Charlotta Friborg.

Thomas Grahl vände sig emot bilden av att den granskande journalistiken blir lidande på grund av den ekonomiska pressen.

 – Vi lever med en bild av att det går utför med granskningen för att ekonomin blir sämre, men vi fortsätter att granska makten – både den politiska och ekonomiska – i de tio kommunerna där vi finns, sade han och fortsatte:

– Svaret på seminarierubrikens fråga (Vem granskar makten i framtiden) är: Det är vi.

Thomas Grahl sade efter seminariet till Dagens Media att utspelet om skattefrihet är en idé som bör tas på allvar.

– Detta är en viktig skattepolitisk fråga inom hela EU. Det finns sådana funderingar i flera EU-länder och det diskuteras bland annat i Frankrike, Spanien och Storbritannien. Det är enbart staten som kan se till att spelreglerna är jämna.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gota Media

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev