Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Taxiannons om våldtäkt fälls

Publicerad: 4 Juli 2014, 07:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:33

Taxitjänsts annons varnade för att kundernas döttrar kunde bli våldtagna om de valde fel taxi. Nu har annonsen fällts av RON.


Ämnen i artikeln:

RON

I maj rapporterade Dagens Media om kritiken mot Taxitjänsts annons, som publicerades i Norrköpings-Magazinet.

"Din dotter är fortfarande oskuld. Men om du skickar henne i en osäker taxi kan det gå fel...". stod det i annonsen. Följt av:  ”Vill du hellre boka en säkrare taxi till ett billigare fast pris så gör du det på www.taxijakt.se”.

– Du vet vad de säger, all publicitet är bra publicitet, sade företagets marknadsansvarige Bobby Haddad då om kritiken.

Nu fälls annonsen alltså av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, som menar att den är könsdiskriminerande. Totalt har 12 personer anmält reklamen.

De anser bland annat att det är stötande att annonsen hotar med våldtäkt om en kvinna tar fel taxi, samt att en våldtäkt beskrivs som något som "gått fel" när det handlar om ett allvarligt brott.

Anmälarna menar också att annonsen är könsdiskriminerande då den antyder att det är viktigt för unga kvinnor att vara oskulder och att hennes föräldrar bör se till att hon är det.

Dessutom tycker anmälarna att annonsen framställer chaufförer på andra bolag som våldtäktsmän.

Taxitjänst skriver i ett yttrande att syftet var att belysa ett stort branschproblem: svarttaxi, och beklagar att vissa tagit illa upp av budskapet.

RON skriver att annonsen "anspelar på en föreställning om att det är viktigt för föräldrar att deras döttrar är oskulder och att det är förälderns ansvar att se till att hon är det, dels antyder att det värsta med en våldtäkt vore att dottern förlorade oskulden. Nämnden finner att detta är nedvärderande och uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor i allmänhet".

RON anser också att annonsen är nedsättande mot taxibolag som inte är anslutna till Taxitjänst.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.