Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Tar med mig rapporterna om läget på redaktionerna”

Publicerad: 27 mars 2020, 11:22

Amanda Lind summera insikterna efter mötet med mediernas branschföreträdare.

Foto: Janne Næss

”Jag utesluter inget i dagsläget”, säger kulturminister Amanda Lind om mer stöd till mediebranschen. På mötet i onsdags diskuterades momsbefrielse, höjt mediestöd och returpappersreformen.


Ämnen i artikeln:

Amanda LindCoronaviruset

Dagens Media bad i går Amanda Lind summera sina insikter och avsikter efter det möte med branschföreträdare som hölls i onsdags.

Kulturministern svarar så här i ett mejl:

”Syftet med mötet var att regeringen skulle få en tydligare lägesbild av virusspridningens konsekvenser för nyhetsmedierna i dag och på längre sikt. Det är en uppenbar paradox och en stor utmaning att behovet och efterfrågan av saklig journalistik är enormt högt, samtidigt som finansieringen sviktar på grund av en fallande annonsmarknad. Vissa inspel hade jag fått innan mötet, i tidigare samtal med olika branschaktörer. Men det var viktigt att höra branschen samlad. Förutom de konkreta förslag på åtgärder som kom upp på mötet, tar jag med mig rapporterna om läget på redaktionerna i dag. Exempelvis kring den personalbrist som råder nu när journalister är sjuka, samtidigt som behovet av nyheter är ännu större än vanligt. Ett annat exempel är hur coronaviruset gör att det blir hål i tablåerna, till exempel när sportevenemang som skulle sändas ställs in. Det får konsekvenser både på kort och på lång sikt. 

Ett mål med mötet var att få inspel från branschen på vilka behov de ser. De tar jag med mig och utesluter ingenting i dagsläget. Som jag sa på mötet i går kommer jag att återkomma när jag har tydligare besked. Men regeringen arbetar intensivt på alla plan för att bromsa coronavirusets effekter på samhället, både på människors hälsa och på ekonomin. Senast i går kväll presenterade vi ett paket med stöd till små och medelstora företag, som inte minst kommer vara viktigt för frilansare. I det paketet fanns även med sänkning av arbetsgivaravgifter, vilket var ett av åtgärdsförslagen som lyftes av branschen.”

Dagens Media frågade också efter en tidsplan för eventuella åtgärder, eftersom situationen i branschen förvärras snabbt. På det hade Amanda Lind inget tydligt svar.

 

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Amanda LindCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev