Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Ta kontrollen över ditt varumärkes ljud"

Publicerad: 10 September 2009, 12:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Alla varumärken låter. Men alla låter inte som företagen själva vill eller tror, enligt Julian Treasures, ordförande i brittiska The Sound Agency.


Snabb popmusik i klädbutiker får kunderna att gå därifrån, snarare än att köpa mer. Musik ovanpå bullret i ett rörigt café innebär bara ännu mera buller. Telefonväxlar med förinspelade röstar och otaliga val, som ändå inte leder rätt, är i vissa fall den enda kontakt en kund någonsin har med ett varumärke.

Därför måsta företagen ta kontrollen över hur deras varumärken låter.

Det var Julian Treasures, ordförande i brittiska The Sound Agency, budskap när han talade på Eventdagarna som pågår just nu i Göteborg.

– Det är ingen tvekan om att vi alla påverkas av ljud. Eftersom det mesta av ljudet omkring oss är oljud har vi vant oss vid att försöka tänka bort det, men vi påverkas ändå omedvetet, säger Julian Treasure.

Han har tagit fram fyra gyllene regler för hur företa bör hantera ljudet av sitt varumärke.

1. Ljudet ska vara konsekvent med varumärket. "Många använder olika ljud i olika kampanjer, eller illa vald musik i butiker och lounger, istället för att konsekvent skapa ett ljud av varumärket."

2. Ljudet ska vara passande. "Vi vill inte störas av ljud överallt, hela tiden. Ljudet får inte vara påträngande och det ska alltid gå att välja bort."

3. Gör ljudet värdefullt. "Kasta inte ljud i huvudet på folk, ljud ska bara användas när det adderar ett värde för kunderna."

4. Testa och testa. "Hur påverkas försäljningen och uppfattningen av varumärket."

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.