Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Syriens ambassadör till attack mot svenska medier

Publicerad: 17 augusti 2011, 07:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:01

Syriska trupper attackerar civila med pansarvagnar, uppger medier över hela världen. Men de ger en felaktig bild av vad som händer i landet, säger Syriens Sverigeambassadör Milad Atieh i en exklusiv intervju med dagensmedia.se.


– Vi tror att svenska medier har sett situationen i Syrien med ett enda öga, säger han.

Sedan gatorna i flera syriska städer började fyllas med regimkritiska demonstranter har regeringen förbjudit utländska journalister att rapportera inifrån landet.

Det har naturligtvis inte stoppat bevakningen – varje dag har svenska medier artiklar och tv-bilder från upproret. Men istället för att vara där själva får medierna i princip förlita sig på ögonvittnen och de filmer och bilder som smugglas ut från Syrien och sedan läggs upp på Youtube.

De målar upp en bild av en regim som begår fruktansvärda övergrepp mot sin egen befolkning, som skjuter pansarskott på måfå rakt in i städer, och som avrättar soldater som vägrar massakrera sina landsmän.

Men bilden stämmer inte, anser ambassadören Milad Atieh.

– Vi tror att svenska medier har sett situationen i Syrien med ett enda öga. Och de förlitar sig på berättelser som bärs av vissa särskilda nyhetsbyråer. Vi kan våga säga till och med att svenska medier har aldrig varit opartiska, säger han till dagensmedia.se.

Milad Atieh själv kan dock knappast beskrivas som opartisk. Han är  Assads erkänt brutala regims representant i Sverige och har arbetat för Baath-partiets utrikesministerium sedan 80-talet – och bland annat varit stationerad vid Syriens ambassad i Washington samt dess FN-ambassad i New York.

Den syriska diktaturens version av det som händer i landet kablas ut via den statskontrollerade SANA, Syrian Arab News Agency. En stor del av resurserna ägnas till att dementera nyheter som förmedlas av utländska nyhetsbyråer.

På frågan varför han tror att artiklarna och vinklarna skiljer sig så pass mycket mellan SANA och, till exempel, svenska medier svarar Milad Atieh:

– Eftersom svenska tidningar publicerar sina nyheter citerat på nyhetsbyråer som inte har noggrannheten eller trovärdigheten som princip. Sedan början av krisen valde dessa byråer att inte rapportera om beväpnade terroristgrupperna i Syrien som torterar och dödar civila befolkningen och attackerar armén och amputerar deras lik. Byråer som valde också att inte rapportera om stöddemonstrationer som majoriteten av syriska folket gör för presidenten, regeringen och reformer, varken i Syrien eller utanför.

Ambassadör Atieh har vid ett flertal tillfällen medverkat i svenska medier för att försöka ge en annan bild av läget i sitt hemland. Det ska han fortsätta med, säger han.

– Vi är alltid villiga att göra detta klart för alla medier, säger han.

Läs svenska mediechefers svar på ambassadörens kritik här.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News