Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Syre utökar sin utgivning – blir sexdagarstidning med söndagsutgåva

Publicerad: 4 januari 2021, 10:03

Lennart Fernström chefredaktör för och utgivare av bland annat tre Syre-tidningar, säger att målet hela tiden har varit att bli en sexdagarstidning.

Foto: Mediehuset Grönt/Pressbild

Tidningen Syre går från att vara en femdagars- till en sexdagarstidning, med även söndagsutgivning. ”Något vi jobbat för sedan starten”, säger chefredaktören Lennart Fernström.

Ämnen i artikeln:

Dagspress

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Syre har hittills utkommit måndag-fredag. Men nu lanseras även en söndagsbilaga som skickas ut till prenumeranter nu i helgen. Tidningen ska även hålla sajten uppdaterad under veckans alla dagar. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Detta känns fantastiskt och är något vi har jobbat mot ända sedan vi startade 2015, säger Syres chefredaktör, utgivare och vd Lennart Fernström, i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Tidningen Syre slår tillbaka mot Icas vegobojkott: ”Fegt” 

Det blir fortsatt bevakning inom främst ämnen såsom miljö, frihet, integritet och migration samt djurrätt och basinkomst, enligt pressmeddelandet, enligt redaktionschefen Benita Eklund.

Nyhetsbevakningen ska också fördjupas inom de respektive ämnesområdena, framgår det.  Syre ägs av Mediehuset Grönt som driver tidningen Syre samt Landets Fria Tidning, vars ledarsida beskrivs som frihetligt grön. 

Driftsstödet drog in

I juni 2019, vilket Dagens Media rapporterat, tappade Mediehuset Grönt driftsstödet för bland annat Syre. Orsak: Tidningarna levde inte upp till målet om redaktionell självständighet. Mediestödsnämnden nådde efter en utredning samma år slutsatsen att det skedde ett omfattande redaktionellt samarbete mellan de olika tidningarna – och stödet drogs in.

Lennart Fernström sa till Dagens Media i september 2019 att han anser att beslutet var ogrundat: 

– Det här är gamla saker de vetat om hela tiden: att alla tidningar har Syre i namnet, att tidningarna har samma form. Vi har ansökt och blivit godkända tidigare utifrån samma premisser. Det här handlar om att man helt byter linje utan att kommunicera det, utan att föra dialog, sa han då.

LÄS MER: Inget driftsstöd för Mediehuset Grönt 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev