Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sydsvenskans reporter: Så fick jag Peter Mangs att erkänna mordet

Publicerad: 12 Augusti 2013, 12:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Mannen mitt emot honom har precis erkänt att han kallblodigt skjutit ihjäl en person. För Dagens Media berättar Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist om en påfallande vanlig intervju med ett dramatiskt besked.


Han är dömd till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök – men har hela tiden förnekat de flesta av handlingarna.

Tills nu. I en intervju med Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist, som publicerades i natt, kovänder Peter Mangs och erkänner mordet på Trez West Persson, som sköts i en bil natten mellan den 9-10 oktober 2009.

För Joakim Palmkvist kom Peter Mangs plötsliga erkännande minst sagt som en överraskning.

– Min första tanke var "åh fan, det var som satan". Det var inte en chock precis men väldigt överraskande. Tanke nummer två var "varför säger han det här nu och vad har han att vinna eller förlora på det?", säger han till Dagens Media.

Samtidigt berättar Joakim Palmkvist att han försökte hålla borta alla sådana funderingar.

– Det gällde att fortsätta fråga på och få honom att berätta så tydligt som möjligt och dubbelkolla uppgifter. Som man gör i en intervju.

Processen – att få Peter Mangs att berätta om sina handlingar – har varit lång.

– Det började redan förra hösten då jag hade kontakt med folk och skrev brev. Det ledde till att jag fick träffa honom på säkerhetshäktet i Göteborg i maj-juni. Då pratade vi mest om utredningen och jag tror att han försökte kolla vad jag visste och kunde.

Det ena ledde till det andra och till slut fick Joakim Palmkvist en ny intervju med Peter Mangs på Kumlaanstalten.

– Efter lite rundprat frågade jag om några nya uppgifter som han hade lovat mig och då kom det här erkännandet ganska fort. Det kändes som något han tänkt på och planerat länge.

Han har nekat till morden i rätten, hur fick du honom att erkänna?

– Det stämmer nog ganska väl överens med den ideologi han säger sig stå för. Han erkänner inte rättens auktoritet och därför kan han inte erkänna i domstolen. Kanske är det ett slags tävlingsmoment där han ville se om han klarade sig igenom, säger Joakim Palmkvist och fortsätter:

– Nu gick det inte längre och då kunde han släppa efter. Det här är ett mord han redan är dömd för så han löper ju inte någon risk för ett längre straff. Kanske är det också en del av hans bearbetning. Hans handlingar blir verklighet.

Hur upplevde du Peter Mangs efter erkännandet?

– Han var genomgående ganska avslappnad och till freds så det kändes inte som att det föll någon sten från hans bröst direkt. Han fortsatte bara att prata på som vanligt.

Peter Mangs erkännande har under dagen gett stort eko i media. Men Joakim Palmkvist själv beskriver intervjun som "påfallande vanlig".

– Det var vid ett tråkigt besöksbord och det kom ju inte direkt några explosioner eller fyrverkerier när han erkände, om man får skämta lite. Det var faktiskt väldigt odramatiskt.

På tåget hem från Kumla kom så tid för eftertanke.

– Då tänkte jag främst på anhöriga och brottsoffer och vilken inverkan det här kan ha på dem. Det är så lätt att vi i nyhetsrapporteringen glömmer att det är riktiga människor som har utsatts för riktiga brott. Det har jag strävat efter att hålla i minnet.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.