Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sydsvenskans Per Svensson: "En trumpifiering av Nobelpriset"

Publicerad: 13 Oktober 2016, 13:44
Uppdaterad: 13 Oktober 2016, 15:06

Bob Dylans Nobelpris delar Sveriges kritikerkår. Sydsvenskans litteraturkritiker Per Svensson är missnöjd.


Ämnen i artikeln:

Bob Dylan

– Det här är en ”trumpifiering” av Nobelpriset. Oerhört deprimerande, säger Per Svensson till Sydsvenskan.

Per Svensson tycker inte att Bob Dylans texter håller som litteratur, och hade hellre gett priset en romanförfattare – om det nu skulle gå till en amerikan.

I förhandssnacket inför Nobelpriset nämndes flera stora författare av "den stora amerikanska romanen", som Joyce Carol Oates, Philip Roth och Don DeLillo.

– Jag har lyssnat lika mycket på Dylans musik som någon annan, kanske mer. Men att läsa hans texter på egen hand ... De håller inte som enbart litteratur. ”Som en rullande sten, som någon helt okänd” - vad är det?

Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström är desto mer positiv, och tror att detta innebär en förändring av Nobelpriset på sikt.

— Bob Dylan är ett väldigt roligt val, också för att det vidgar litteraturen. Han verkar inom manslitteraturens bredaste tradition - den melankoliska ensamhetens poetik, där lidande män varit stapelvara sedan lång innan den unge Werther. Och där har han onekligen sin helt egna plats. Jag utgår ifrån att Beyonce sätts upp på listan nu, då hon rör sig i samma klass – ge henne tjugo år till, säger hon till DN.

Även DN:s kulturchef Björn Wiman är positiv:

— Man anar en vilja från akademien att fortsätta belöna genrer som man tidigare förbisett – även förra året valde man en genre man inte tidigare belönat, det litterära reportaget. Det tycker jag är berömvärt, roligt och överraskande, säger han till tidningen.

DN-kritikern Johan Hilton är imponerad över valet:

"Fan vet om det inte utnämningen är det punkigaste Svenska Akademien har gjort. Något av ett långfinger", twittrar han.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand ser utmärkelsen som den största Nobel-skrällen någonsin:

"Men hans legendstatus har varit så stor, hans inflytande över lyriken så påtagligt, att det omöjliga till slut blev möjligt", skriver han.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, är dock kritisk. Bob Dylan är ett dåligt val skriver hon:

"I alla fall en dag om året har litteraturen den högsta av status, och detta i en samtid där det skrivna ordet tappar mark. Medan populärkultur har lättare att nå ut än någonsin, kämpar det smalare och ibland mer svårtillgängliga, i motvind. Med Bob Dylan förfuskar Akademien sin fina tradition av att värna det skrivna ordet."

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles var i chock när pristagaren avslöjades:

– Jag är förstummad, jag är jätteförstummad. Nu bryter vi sönder alla barriärer. Det är en helt ny förståelse för litteratur nu, säger hon.

Bob Dylan får priset för sina låttexter, men han har även skrivit böcker. 2004 kom första delen av hans självbiografi Memoarer, men den utlovade andra delen har ännu inte publicerats. 1971 publicerades diktsamlingen Tarantula, som inte blev särskilt väl mottagen.

Ämnen i artikeln:

Bob Dylan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.