Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sydsvenskans ledarskribent omplaceras efter kritiserad tweet

Publicerad: 5 juni 2020, 14:45

Jonas Kanje, chefredaktör och ansvariga utgivare på Sydsvenskan, har tagit avstånd från Mats Skogkärs sätt att uttrycka sig.

Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkärs kritiserade agerande på Twitter gör att han nu omplaceras.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I tisdags publicerade Sydsvenskans ledarskribent, Mats Skogkär, en tweet som kommit att bli mycket kritiserad. Han skrev:

”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.”

Såväl Sydsvenskans chefredaktör och ansvariga utgivare Jonas Kanje som tidningens politiska chefredaktör Heidi Avellan har tagit avstånd från Mats Skogkärs uttalande.

– Det finns tankegods i den här tweeten som jag personligen och Sydsvenskan som tidning behöver ta avstånd ifrån, sade Jonas Kanje i en intervju med Dagens Media i går torsdag.

Nu, en dag senare, står det klart att Mats Skogkär omplaceras. Det rapporterar Journalisten. Det som erbjuds honom ska enligt uppgift vara en icke-skrivande tjänst, vilket Mats Skogkär kommer att vägra – med hänvisning till yttrandefriheten.

– Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande, skriver Mats Skogkär i ett mejl till Journalisten.

Enligt Heidi Avellan är problemet att hon inte litar på Mats Skogkärs omdöme.

– Det är inte innehållet i åsikten som är problemet, utan vad han gör och hur han gör det. Jag litar inte på hans omdöme. Vi har haft flera samtal tidigare om hur han uttrycker sig på Twitter, och det ledde till att han i ett skede avstod från Twitter, säger hon till Journalisten.

LÄS OCKSÅ: Efter ledarskribentens kritiserade tweet – Sydsvenskan tar avstånd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev