Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sydsvenskan: "Tänker absolut inte betala Kent Ekeroth mer"

Publicerad: 4 mars 2014, 13:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:46

Branschorganisationerna tycker inte att deras medlemmar ska ge efter för Kent Ekeroths krav.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSydsvenskan

Dagens Media har i flera artiklar berättat om Kent Ekeroths pengakrav på de tidningar som publicerat SD-politikerns egna filmer och bilder från den så kallade järnrörsskandalen.

Per Hultengård är vd och chefsjurist på Tidningsutgivarna och han tycker inte att tidningarna ska ge efter för Kent Ekeroths krav.

– Det här är en klassisk konflikt mellan yttrandefrihet och upphovsrätt och jag tycker att det kan vara bra att få den här frågan prövad rättsligt, säger Per Hultengård till Dagens Media.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter har tidigare sagt till Dagens Media att hon inte tycker att hennes medlemmar ska betala Kent Ekeroth eftersom att yttrandefriheten går före upphovsrätten.

Det är en ståndpunkt som hon står kvar vid även om Kent Ekeroth nu valt att stämma bland andra GP och Dagens Media.

– Min rekommendation kvarstår med samma argument, säger hon till Dagens Media.

Är det värt det för tidningarna att ta det här så långt det går?

– Där måste alla tidningar göra en individuell bedömning. All juridik tolkas ju.

Jeanette Gustafsdotter tycker också att Kent Ekeroth kräver alldeles för mycket pengar. Hon får medhåll av Per Hultengård på TU.

– Jag tycker att man måste ifrågasätta de där beloppen, de låter väldigt höga, säger han.

Den som hjälper Kent Ekeroth att stämma tidningarna är Staffan Teste, som driver den egna verksamheten "Bildombudsmannen".

Han är också jurist på Bildleverantörernas Förening. De tar dock avstånd från Staffan Teste i den här frågan.

– Han är inte anställd hos oss, vi anlitar bara hans tjänster, säger Johan Främst, ordförande för Bildleverantörernas Förening, till Dagens Media.

Tycker ni att det är bra att den här frågan utreds rättsligt?

– Jag har inga kommentarer till det. Vi är en förening som bevakar våra medlemmars ekonomiska intressen och det här är en process som ligger utanför vår verksamhet.

Samtidigt ligger det ju inom ramarna för er verksamhets kärnfråga.

– Det skulle det naturligtvis kunnat göra. Hade Kent Ekeroth varit medlem hos oss hade jag haft en helt annan möjlighet att kommentera. När det gäller advokaten som vi anlitar är det en diskussion vi får ta internt i styrelsen, det är inget jag kan kommentera i media.

En av de tidningar som valt att betala Kent Ekeroth är Sydsvenskan, som gav SD-politikern 3000 kronor för bilderna.

Det var dock inte nog för Kent Ekeroth, som nu valt att ändå stämma Sydsvenskan.

Lars Dahmén är publisher på Sydsvenskan:

– Vi har betalat vad vi tycker är en skälig ersättning för bildpubliceringen. Upphovsrätten är viktig att respektera, även om vi delar de flestas åsikter kring det som Kent Ekeroth ägnar sig åt.

Enligt Lars Dahmén är ytterligare betalning uteslutet för tillfället.

– Han krävde 14 000 och vi betalde 3000. Det är en stor sak som han försöker med, men vi anser att vi har fullgjort vår plikt och tänker absolut inte betala mer just nu, säger Lars Dahmén till Dagens Media.

Han är inte överraskad över Kent Ekeroths agerande.

– Det är inte så förvånande, utan det går väl i linje med vad man kunde tänka sig. Jag tycker inte att man ska göra en för stor grej av det här nu. Kent Ekeroth har rätt till ersättning, vilket han har fått av oss, men inte till något mer. Sedan har jag även respekt för andra tidningar som agerar annorlunda.

Lars Dahmén tror att Ekeroths agerande till viss del styrs av längtan efter hämndens sötma.

– Den här historien bränner nog fortfarande hos Ekeroth. Det är ju val snart och han vill nog fortsätta diskussionen om att hela grejen är medias fel.

Expressen har intervjuat Staffan Teste, som förklarar varför kravet på Sydsvenskan kvarstår:

– De har betalat skälig ersättning men inte för utebliven namnangivelse och för de ytterligare skador som publiceringen har medfört, säger han till Expressen.

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.