Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sydöstran säger nej till SD-annonser

Publicerad: 2 mars 2016, 10:17
Uppdaterad: 2 mars 2016, 10:33

Gunnar Svensson, chefredaktör Sydöstran. Bild: Mattias Mattisson

Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson sätter ned foten. – Det är ingen mänsklig rättighet att få sprida sin propaganda i vår tidning, säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson gick tidigare under morgonen ut i en krönika och meddelande att tidningen från och med nu inte kommer att plublicera fler annonser från Sverigedemokraterna.

Till Dagens Media säger han att det är ett beslut som har växt fram under en längre tid, sedan valrörelsen 2014.

– Då fick vi starka reaktioner från läsare när vi hade en Sverigedemokratisk annons på förstasidan, och tog beslutet att vi överhvudutaget inte ska ha politiska annonser på ettan. Det ledde till att vissa andra politiska partier blev upprörda, exempelvis Centern som skulle köra en kampanj i tidningen inför valet, och det kändes såklart jobbigt att säga nej till alla på det viset. Men då hade beslutet inte hunnit mogna, och vi kände att vi behövde behandla alla politiska partier lika i frågan.

Sedan dess har Sydöstran i vissa fall släppt igenom annonser från SD, i andra fall stoppat dem på grund av främlingsfientligt innehåll. Men nu har man alltså beslutat att helt och hållet skilja ut SD från de övriga partierna när det gäller annonsering.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få sprida sin propaganda i vår tidning, och jag har tröttnat på att behöva värdera SD:s annonser och besluta i enskilda fall om de ska få vara med eller inte. Nu drar vi en skiljelinje i sanden. De som annonserar hos oss måste ha en någorlunda lik värdegrund, och eftersom Sydöstran står för mångfald och tolerans, fungerar det inte att publicera annonser från ett parti som delar in människor beroende på vilken bakgrund och religion de har.

Tror du att fler tidningar kommer att följa efter er?

– Det vet jag inte, men vi är inte först på det här, det finns andra som redan valt att utesluta SD.

Har ni hunnit få några reaktioner på beslutet?

– Än så länge har det ringt en läsare och sagt upp sin prenumeration av tidningen. Annars har jag fått övervägande positiva reaktioner, på twitter säger folk att det är ”lysande”, ”rätta takter” och liknande.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.