Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SVT:s researcher om Aftonbladets undersökning: "Journalister läser ofta statistik som fan läser bibeln"

Publicerad: 21 april 2015, 12:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

UPPDATERAD. Aftonbladet skriver att SD snart är störst bland männen. Men tidningens undersökning Sverige Tycker får hård kritik.


Ämnen i artikeln:

SVTAftonbladet

I "Sverige tycker" meddelar Aftonbladet att Sverigedemokraterna kan gå om både Moderaterna och Socialdemokraterna som största parti bland män.

Men analysen som bland annat omskrivs av den politiska kommentatorn Lena Mellin är, enligt Aftonbladet själva, " en grav förenkling av verkligheten".

Detta har fått bland andra vänstertidningen Dagens Arenas skribent Yonna Waltersson att reagera. På den egna sajten skriver hon bland annat att Aftonbladet helt borde skrota undersökningen eftersom underlaget inte håller för en närmare granskning.

" Att dra slutsatsen "SD är snart störst bland männen" är alltså inte korrekt. Aftonbladet gör alltså en nyhet på vad de själva kallar för en grav förenkling av verkligheten. Det kan knappast anses vara bra journalistik", skriver hon på den egna sajten och fortsätter:

" Som journalist sitter du på en väldigt stor makt att sätta bilden av verkligheten. Aftonbladet skapar här en nyhet utifrån något som de inte har belägg för. Det är att använda statistik på sämsta tänkbara sätt– och att missbruka den inflytandeposition Aftonbladet besitter".

Aftonbladet kritiseras också för är att Sverige Tycker-panelen är självrekryterad. Det vill säga att den består av människor som själva har kontaktat panelen för att bli medlemmar.

Lotta Sima jobbar på SVT:s researchavdelning och har också skrivit boken "Statistik i nyheterna".

Enligt henne håller flera av mediernas undersökningar inte måttet.

– Journalister läser ofta statistik som fan läser bibeln. I väldigt många undersökningar om partier som ökar och minskar så kan den som är insatt se att det alltid faller innanför den statistiska felmarginalen och då säger det ingenting om resultatet, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Det är förvånande hur många statistiska undersökningar som publiceras i dag men som inte håller måttet. Höjer man bara ribban på vad man publicerar så kommer mycket att vara vunnet.

Karin Nelson är senior rådgivare på Inizio, som genomför undersökningarna för Aftonbladet. Till Dagens Media säger hon att alla som vill får vara med i "Sverige tycker"-panelen men att alla inte får svara.

– Jag har jobbat med statistik i hela mitt liv och sätter inte mitt rykte på spel för att göra något som inte är seriöst, säger Karin Nelson till Dagens Media och fortsätter:

– Aftonbladet har en självständig redaktion som jobbar med nyhetsvärdering. Vi på Inizio genomför undersökningarna. Det känns okunnigt av Yonna Waltersson att skriva sådär.

Karin Nelson menar också att kritiken beror på att många blir upprörda av SD:s resultat i undersökningen.

– Huvudsakligen känner jag att det här är ett resultat som pekar i en riktning som många tycker är dåligt. Men bara därför är inte det här en dålig undersökning. Det är något man måste skilja på, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Yonna Waltersson får gärna höra av sig till mig så kan jag berätta hur vi arbetar. Då får jag också chansen att lyssna på hennes kritik för vi vill gärna bli ännu bättre.

Dagens Media har sökt Lena Mellin.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.