Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"SVT går för långt"

Publicerad: 6 Oktober 2010, 08:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:36

SVTs beslut att tvinga bort Karin Hübinette får kritik av flera publicister som Dagensmedia.se talat med. "Jag tycker personligen att SVT går för långt när de helt lyfter bort henne från programledarrollen", säger Aftonbladets Lena Mellin.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetDaniel SandströmAgendaSydsvenskanAftonbladet

Som Dagensmedia.se kunde avslöja igår måste Karin Hübinette lämna Agenda och Aktuellt då hennes syster utnämnts till minister.

Nu kritiseras beslutet av flera ledande publicister.

– Jag förstår SVT så långt att de inte tycker att Karin Hübinette ska intervjua sin syster, det är en självklarhet. Däremot tycker jag personligen att SVT går för långt när de helt lyfter bort henne från programledarrollen. Karin Hübinette kan ju inte ta ansvar för vad hennes syster gör, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, fyller i:

– Jag vet inte hur resonemanget har gått bakom kulisserna men när det gäller att värna trovärdigheten så är det en rätt princip. Men den bild jag har av Karin Hübinette är att hon nog skulle klarat intressekonflikten ur tittarnas synvinkel.

Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, säger att han inte har några synpunkter på SVT:s beslut. Men, säger han:

– Jag har mycket svårt att tänka mig att vi på SvD skulle vidta så drastiska åtgärder. Integritet är inte bara en fråga om släktskap.

Ingen av tidningarna som Dagensmedia.se talat med har någon speciell policy kring hur nära band dess medarbetare får ha till makten. Istället får man se från fall till fall, säger Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz.

– Här har vi ingen policy. Däremot är det känt att en av våra tidigare medarbetare, Ingrid Carlberg, var gift med Pär Nuder. Men det går inte att ha en policy om att en person inte kan arbeta här för att den har en släkting i riksdagen. Man får ta ställning från fall till fall.

Martin Schori

Dante Thomsen

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.