Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Svidande kritik mot "ryggdunkningar"

Publicerad: 16 April 2013, 07:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:48

Expressen får beröm för sin tv-rapportering kring bombdådet i Boston – men sågas för självskryt om den egna insatsen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Pirater i Somalia, demonstrationen för socialdemokraten Omar Mustafa, och Publicistklubbens debatt.

Det var några av ämnena i gårdagens premiäravsnitt av Expressens nya webb-tv-satsning "Primetime". Sen detonerade bomberna i Boston.

Expressen fick i går mycket beröm för sin webb-tv-rapportering kring bomdådet som skakat världen.

– Att Expressen lyckas hålla så hög nivå när det här händer under premiäravsnittet är imponerande, säger Mattias Fyrenius, vd på Nobel Media och tidigare chef för TV4.se till Dagens Media.

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var nöjd och skrev under gårdagen flera tweets där han berömde sin redaktion.

"Nu jobbar print, webb & Expressen TV med Boston-explosionerna. Makalös rapportering i tv", skrev han bland annat.

Men samtidigt fick Expressen, bitvis mycket hård, kritik för vad flera läsare upplevde som självskryt och ryggdunkningar.

En som var kritisk var Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen.

" Hej kollegor. Att skryta om hur duktigt vi rapporterar om hur människor dör i realtid är inte smakfullt", skriver han på Twitter.

Ännu argare var Aftonbladetprofilen Alex Schulman:

" Ni inom media som skrytsamt twittrar om hur exemplariskt er tidning bevakar Boston-bomberna. Ni kan fara åt helvete".

Även signaturen SirPrankmonkey, som är en flitig kommentator av medienyheter, var kritisk:

" Gillar hur Thomas Mattsson inte skäms för att använda ett bombattentat för att sälja sin nya tv-satsning", skriver han på Twitter.

Anette Novak var tidigare chefredaktör på Norran och även hon är kritisk till medier som skröt om sin egen rapportering.

" Fokusera inte på vem som var först eller vem som hade den bästa rapporteringen. Det är stötande i kontexten, människor dör", skriver hon.

" Jag blir illamående när jag ser hur det för Expressen är viktigare att hylla sin egen bevakning, än att faktiskt leverera", skriver Fredrik Westerlund på Twitter.

Även Pär Pihlqvist som arbetar på Nacka Kommun var förbannad.

" Snälla, kan ni vänta m kollegiala ryggdunkningar om hur j-a bra just er nyhetsbevakning är? Trött man blir", skriver han.

Niklas Svensson som är programledare i "Primetime" tillsammans med Anna Jernberg Carlson anklagades även han för skryt i samband med att han bad läsarna hans utvärdera insats i programmet.

" Men kan Niklas Svensson SNÄLLA vänta med sin jävla utvärdering till efter krisläget gått över?! Jag tycker mest Svensson betett sig under all kritik åtminstone på Twitter. Ohyggligt otajmat", skriver journalisten och SR-medarbetaren Jack Werner på Twitter.

Men Thomas Mattsson ger inte mycket för den kritiken och går istället till motattack mot proffstyckare på Twitter:

– Nja, vi upplever nog att vi sammantaget fick mer beröm för premiärsändningen men det är riktigt att det, som alltid, fanns några som försökte misskreditera media genom att missförstå, säger han och fortsätter:

– Så är det tyvärr alltid, det finns ju folk som vill göra sig ett namn i sociala medier och klä sig i någon sorts falsk seriositets-skrud, men när man rycker ord ur sitt sammanhang och vänder transparens till något som ska framställas som tveksamt blir man ju lite trött.

Efter kritiken tog du bort din tweet om er "makalösa rapportering", varför?

– Vi bloggade före och under sändningen och redovisade på Twitter hur arbetet gick till, att det då – när det plötsligt smällt två bomber – påstås vara "skryt" säger väl lite om hur några få twittrare vill vantolka journalistiken, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är synd och tror att sånt bidrar till att många viktiga mediechefer avstår just Twitter, och eftersom man gjorde så tog jag helt enkelt bort det som man hade ryckt ur sitt sammanhang. Vi fick seriösa frågor också, som varifrån live-tv bilderna kom, men det är tråkigt att transparens missbrukas så här.

Även Niklas Svensson tillbakavisar kritiken.

– Nej, jag skröt inte. Verkligen inte. Men jag vill förstås gärna ha reaktioner på vårt första program som ju på grund av den hemska nyheten från Boston inte blev som det var tänkt, säger han till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.