Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svidande kritik mot Peter Wolodarskis coronatext

Publicerad: 16 mars 2020, 12:36

Peter Wolodarskis opinionstext "Stäng ned Sverige för att skydda Sverige", väcker kritik.

Foto: Janne Næss

Peter Wolodarskis opinionstext om corona sticker i ögonen på flera håll. Kritiker menar att DN:s chefredaktör ger uttryck för kunskapsförakt och populism.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetDagens NyheterPeter Wolodarski

Den 13 mars sätter DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, i en opinionstext, ner foten kring hur Sveriges regering hanterar corinasmittan. Han skriver bland annat att Sverige agerat för långsamt, att man inte kan delegera viktiga beslut till statsepidemiloger och generaldirektörer – samt att våra ledande politiker ska kliva fram och fatta verkningsfulla beslut. Peter Wolodarski manar till stängda landsgränser och social isolation, och avslutar sin text med meningarna:

”Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien. Det går förfärande fort nu. Vänta och se skyddar oss absolut inte”.

Återstår att se om Peter Wolodarski har rätt – klart är dock att hans opinionstext skapat irritation på flera håll. Professor i global katastrofmedicin, Johan von Schreeb skriver i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet att Peter Wolodarskis text är både populistisk och polariserande. Han ställer sig kritisk till att en så viktig opinionsbildare och ”googlande tyckare” som DN:s chefredaktör i en, vad han kallar för en ytlig analys, underkänner svenska myndigheter: ”Den våldsamma kritiken mot arbetet mot spridningen av coronaviruset visar hur kunskapsföraktet nu breder ut sig i Sverige”, skriver Johan von Schreeb.

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson ställer sig liknande frågor i en ledartext, i den egna tidningen. Hon undrar dessutom hur Peter Wolodarski kan vara så säker i sina slutsatser när experter inom området inte är det.

Peter Wolodarskis coronainlägg är populärt också på sociala medier.  Åsikterna kring textens innehåll är delade på exempelvis Twitter: ”Helt rätt” skriver någon. ”Jag tycker det är lysande att Peter Wolodarski nu skriver denna text. Antingen måste statsministern agera blixtsnabbt - eller avgå”, tycker någon. 

”Otroligt att journalister sitter sprider populistiska artiklar. Faktum är att fokusera på inre skydd dvs sjukvård etc kan ha minst lika bra effekt som stänga ner”, skriver en kritiker.

”Det gör mig sorgsen att DN:s chefredaktör skrivit det här. Någon jag har respekt för, en tidning som är sinnebilden av balanserad och seriös, tycker att vi ska följa följa rent destruktiva beslut i ett Danmark som helt tappat kompassen. Va?”, skriver en annan.

Dagens Media har sökt Peter Wolodarski.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev