Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sveriges unga muslimer JK-anmäler SvD

Publicerad: 9 Juli 2014, 12:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:33

UPPDATERAD. Sveriges unga muslimer menar att Svenska Dagbladet anklagar organisationens ordförande för att stödja terrorism.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Organisationen Sveriges unga muslimer har skickat in en anmälan mot Svenska Dagbladet till Justitiekanslern, JK.

Bakgrunden till anmälan är ett inlägg på Svd:s ledarblogg från den 4 juli. Texten, som är skrivet av Ivar Arpi, handlar om svenska jihadister som reser till Syrien för att strida, något som diskuterats på ett panelsamtal i Almedalen några dagar tidigare, där SUM:s ordförande deltagit.

"På ett seminarium om islamofobi jämförde Mehmet Kaplan, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, svenska jihadister som strider i Syrien med svenska frivilliga som stred i finska vinterkriget 1939-1940 mot Sovjetunionen. Ja, du läste rätt (…) Men i samma panel på seminariet stod Rashid Musa, som jobbar på Ibn Rushd Studieförbund och är ordförande för Sveriges unga muslimer (SUM), och höll med Kaplan om hans ursprungliga uttalande. Musa menar att de som åker till Syrien inte är extremister på något sätt, utan att de bara åker dit för att hjälpa till" står det bland annat.

I ett pressmeddelande skriver Sveriges unga muslimer att Ivar Arpi i sin text antyder att organisationen på något sätt stödjer mord på 'kristna, kurder, shiamuslimer och så gott som alla som inte uppfyller att vara en god muslim'" och att SvD "cementerar islamofobiska föreställningar om muslimer".

Organisationen har förutom JK-anmälan, även gjort en polisanmälan mot ledarskribenten, skriver de.

I ett mejl till Dagens Media kommenterar ledarskribenten Ivar Arpi anmälan.

"De som har anmält verkar ha förväxlat det jag skriver om Islamiska Staten i Irak och Syrien (ISIS), med att det skulle handla om Sveriges Unga Muslimer (SUM). Läser man det som står i min text är det tydligt att det är ISIS jag syftar på skulle vara emot ”kristna, kurder, shiamuslimer och så gott som alla som inte uppfyller att vara en god muslim”. Jag syftar alltså inte på SUM, vilket påstås i anmälan. Det verkar ha blivit ett missförstånd på den punkten. Alla kan givetvis gå in och läsa texten och se själva. Men jag avvaktar vad JK har att säga om detta", skriver han.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.